Cercar en aquest blog

1/25/2016

Es convoca una nova edició de la Beca d’Estudi de la Figura i Obra d’Artur Bladé i Desumvila, amb l’objectiu de confeccionar un estudi biogràfic complert sobre l’escriptor de Benissanet

Amb l'objectiu de promoure el desenvolupament, la divulgació i el foment dels valors literaris i culturals de la comarca, el Consell Comarcal del a Ribera d'Ebre (CCRE) ha convocat, a través de l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (ACRE), una nova edició de la Beca d'Estudi de la Figura i Obra d'Artur Bladé i Desumvila.

 

En la iniciativa també hi participen l'Ajuntament de Benissanet i el Centre d'Estudis dela Ribera d'Ebre (CERE), amb el suport de l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, de Benissanet, i de la Universitat Rovirai Virgili (URV). Segons les bases de la convocatòria per a la concessió de la beca, l'objecte d'aquesta és la confecció d'un estudi biogràfic extens sobre la figura de l'escriptor de Benissanet, Artur Bladé i Desumvila. La Beca d'Estudi de la Figurai Obra d'Artur Bladé es va convocar per primera vegada l'any 2009, coincidint amb la cessió del fons personal de Bladé a l'ACRE.

 

Des d'aquella data ha vist la llum en 5 ocasions, i ha estat guanyada per destacats investigadors, com ara Xavier Garcia, Sam Abrams, Abraham Mohino, Jordi Julià o Xavier Serrahima. L'any 2013, els treballs guanyadors de les 4 primeres edicions van ser publicats en format ebook amb el nom d'Exilis, obra que va suposar una aproximació novedosa a l'escriptor de Benissanet. La present beca, que es materialitzarà en el bienni 2016-2017, comptarà amb una dotació econòmica de 2.000 euros, concedits pel CERE, el CCRE i l'Ajuntament de Benissanet, i inclou també la publicació de l'obra per part del CERE dins la col·lecció Daliner, la qual té una gran projecció entre la ciutadania de les Terres de l'Ebre.

 

Els impulsors de la beca, mitjançant la present convocatòria, pretenen contribuir –en el marc dels actes per commemorar el 20è aniversari de la mort de Bladé i Desumvila– a un major coneixement de la figura i l'obra de l'insigne escriptor de la Riberad'Ebre, a més de potenciar la consulta del fons personal de l'autor entre els investigadors, així com la seva difusió i coneixement entre la ciutadania de la comarca, també de més enllà. Per aspirar a la beca, caldrà que es tracti d'un estudi inèdit, que aporti noves dades sobre la figura i obra d'Artur Bladé i Desumvila.

 

Conseqüentment, la utilització del fons personal de l'autor, custodiat a l'ACRE, serà un requisit indispensable a l'hora d'escollir el projecte guanyador, el qual haurà de ser lliurat abans de l'1 d'abril de 2016. Les propostes seran valorades per un jurat format per professors universitaris, nomenats pel Departament de Filologia Catalana dela URV, el qual, abans del 15 d'abril de 2016, resoldrà quin és el projecte de treball guanyador. El vencedor haurà, al llarg de l'any 2016, d'elaborar la biografia de Bladé i Desumvila, que està previst que sigui publicada durant el proper 2017. Per a més informació us recomanem la consulta de les bases dela VIBecad'Estudi dela Figurai Obra d'Artur Bladé i Desumvila.