Cercar en aquest blog

1/25/2016

Tortosa presenta el repositori digital municipal

Els programes oficials de les festes de la Cinta i de Setmana Santa dels anys 40, la publicitat gràfica d'aquella mateixa dècada i posteriors, els cadastres topogràfics i aeris antics, el plànols i característiques tècniques de tots els refugis antiaeris de la ciutat, o les actes de les comissions municipals i dels Plens municipals. Aquests són alguns dels documents que poden consultar-se al nou Repositori Digital de l'Ajuntament de Tortosa, un primer inventari del patrimoni documental del municipi que s'ha posat a l'abast de la ciutadania a través del web de l'Ajuntament (www.tortosa.cat). L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, l'arxiver de l'Ajuntament Miquel Estrampes, i el vocal de Cultura del Col·legi d'Arquitectes de la demarcació de les Terres de l'Ebre i membre del Consell Assessor del Museu de Tortosa, Toni López, han presentat avui aquesta iniciativa.

L'arxiu digital de Tortosa inclou documents d'interès que veuen la llum per primera vegada després de molts anys, com els amillaraments de 1868, és a dir, els plànols amb el detall de les propietats existents en aquell moment dins del terme municipal, que llavors incloïa un ampli territori del delta de l'Ebre, documents que permeten comparar l'evolució de la morfologia deltaica dels últims 150 anys. També trobem un projecte de reconstrucció del barri de Ferreries posterior a la Guerra Civil, signat per l'arquitecte municipal Agustí Bartlett, autor també del projecte de monument a la Batalla de l'Ebre, que també pot veure's en aquest mateix lloc web. Entre els documents més interessants del Repositori també figura un plànol amb el detall del nivell de destrucció sobre propietats després dels bombardejos de la Guerra Civil. Finalment, també trobem una col·lecció dels principals treballs de Barlett, amb una anàlisi sobre el personatge i àmplia documentació sobre el projecte reconstructiu de Tortosa posterior a 1939.

L'objectiu d'aquest projecte, que té un important potencial de creixement amb la incorporació de nou material documental històric, té per objectiu posar a l'abast de la ciutadania uns documents que d'una altra manera seria molt difícil de consultar, a més de facilitar el treball d'investigadors.

L'alcalde ha volgut posar en valor la feina feta des de l'arxiu de l'Ajuntament, d'ençà que fa 5 anys es va crear la figura de l'arxiver. En tot aquest temps "hem pogut instaurar noves dinàmiques de treball, traslladant a l'organització municipal els nous procediments d'arxiu i la migració progressiva dels documents físics als digitals. S'ha fet molta feina, en poc temps i amb pocs recursos", ha indicat Bel, després de recordar que el Repositori és una eina dinàmica que representa menys d'un 10 per cent del material documental disponible. Ara mateix hi ha digitalitzats al voltant de 2.000 fitxers.