Cercar en aquest blog

2/04/2016

L'Ajuntament posarà el nom de Neus Català a la plaça que hi ha davant de l'Arxiu Comarcal

La figura de Neus Català, l'única catalana supervivent dels camps de concentració nazi, centrarà un cicle d'activitats organitzat per l'Ajuntament d'Amposta i el Consell Comarcal del Montsià, a l'Arxiu Comarcal. "L'any passat va ser l'any del centenari de Neus Català i el plenari va aprovar una moció per poder fer actes en reconeixement a aquesta figura", destaca la regidora d'Ensenyament i Cultura, Inés Martí, qui també afegeix que es tracta d'activitats obertes a la ciutadania en general, però a les que també s'ha convidat als alumnes dels centres d'educació secundària del municipi i del conjunt de la comarca.

La primera de les activitats és una exposició que s'inaugurarà aquest divendres 5 de febrer a les set de la tarda. En concret es tracta de l'exposició de l'Amical Mauthausen 'Resistents i deportades', que s'estarà a l'Arxiu Comarcal fins al 22 de març. Aquesta exposició consisteix amb 27 banderoles desplegables que reconeix la importància de la figura de les dones exportades. "Intentarem que siga itinerant i pugui visitar altres municipis de la comarca", assenyala la presidenta del Consell Comarcal del Montsià, Carme Navarro. L'exposició es podrà visitar fins el 22 de març de 9.00h a 14.00h i de 15.30h a 16.00h.

La segona de les activitats serà el 26 de febrer. Serà la xerrada 'Les deportades republicanes als camps nazis', a càrrec de Rosa Toran. Serà a l'Arxiu Comarcal del Montsià.

El 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora, s'inaugurarà la plaça Neus Català, ubicada just davant de l'Arxiu. Serà a les 18h. Participarà Elisenda Belenguer, l'autora de la biografia Neus Català: memòria i lluita. Aquell mateix dia, a les 12.00 h., Belenguer farà una conferència per a l'alumnat de 4t d'ESO a l'Institut Ramon Berenguer IV. A les 19.00h. la mateixa conferència s'impartirà per a la ciutadania en general al Consell Comarcal del Montsià.

Els actes al voltant de la figura de Neus Català finalitzaran el 18 de març amb la representació de l'obra de teatre Un cel de plom, amb Mercè Arànega, al teatre de la Lira Ampostina. Es faran dues sessions: una a les 11.30h. amb teatre fòrum destinada a l'alumnat de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat. A les 22.00h. es farà una sessió per a tots els públics.

Tal i com ha explicat el professor del departament de Filosofia de l'institut Ramon Berenguer IV d'Amposta, Lluís Montull, aquest cicle naix a partir de les activitats que durant els últims cursos s'han organitzat des del centre educatiu al voltant de l'Holocaust. "Són activitats que han tingut sempre un doble objectiu: que els alumnes rememorin les injustícies comeses i també que aquest record els serveixi per replantejar-se el present", afegeix. "L'èxit de les activitats ens va fer plantejar que a més de ser unes activitats educatives, fossin també cíviques i poguessin estar dirigides a tota la ciutadana", comenta.