Cercar en aquest blog

3/07/2016

EXPOSICIÓ “100 ANYS DEL VAPOR ANITA” I PRESENTACIÓ AUDIOVISUAL EN 3D

El proper 10 de març a les 19:30h s'inaugura al Museu de les Terres de l'Ebre (Amposta) l'exposició itinerant "Cent anys del vapor Anita", una mostra produïda pels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre, l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre i el Museu de les Terres de l'Ebre per commemorar el centenari del seu avarament. 

L'acte d'inauguració comptar{ amb la participació especial de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que interpretaran la cançó "Lo carrilet i el vaporet", de Josep Bo, i la presentació de l'audiovisual en 3D "L'Anita, la navegant de l'Ebre", de Jaume Moya.

La mostra ofereix una visió conjunta i actualitzada del que es coneix i del que va representar la navegació a vapor per l'Ebre, en seu moment. Recupera la memòria gràfica i documental dels vint--sis vapors que van navegar per l'Ebre, riu amunt i riu avall entre el 1857 i el 1929, entre Mequinensa i les Goles de l'Ebre, però es centra en el darrer vapor: l'Anita, construït a una de les foneries més importants de Tortosa, per encàrrec de Lluís G. Pons, membre de l'alta burgesia de Barcelona, llavors propietari també de l'illa de Buda, a l'extrem del delta de l'Ebre. L'Anita va navegar entre el 1915 i el 1929, i és encara avui una referència identitària, un símbol de la navegació històrica per l'Ebre, molt present en la memòria popular. 

L'exposició inclou textos, imatges, documentació històrica i objectes diversos, entre els quals una maqueta de l'Anita de grans dimensions i els pl{nols originals de la reforma que se li va fer al vaixell, el 1924, substituint la seva caldera de vapor per un motor diesel, adaptant-lo així als nous temps; aquests plànols que formen part del fons del Museu de les Terres de l'Ebre.

Les fotografies reproduïdes a l'exposició, algunes en molt grans dimensions, procedeixen tant de fons públics com privats, de les famílies implicades en la seva construcció i funcionament que són majorit{riament inèdites i, a més, s'hi exposaran objectes i documents originals. En aquesta ocasió, l'exposició inclou, a més a més, diversos continguts audiovisuals que fins ara no han estat difosos.

A més, en aquesta ocasió, s'ha reforçat l'exposició amb dues activitats complement{ries: una sessió explicativa que tindrà lloc el proper 14 d'abril sobre el treball de creació en 3D de l'audiovisual "L'Anita, la navegant de l'Ebre", a c{rrec del seu realitzador Jaume Moya; i la conferència del dijous dia 15 d'abril: "Canvi de rumb. Dels llaüts a la navegació a vapor per l'Ebre", a càrrec de M. Carme Queralt i Maite Subirats, que exposaran amb imatges la seva recerca sobre el tema.