Cercar en aquest blog

4/05/2016

El certamen de bandes de la Sénia celebra els deu anys amb un obra pròpia i la Banda de Bilbao

La peça escrita pel mestre valencià José Rafael Pascual Vilaplana 'Obertura Senienca' per commemorar la desena edició del Certamen Internacional de Bandes de Música 'Vila de la Sénia', és una de les tres peces que les bandes concursants hauran d'interpretar dissabte. En aquest cas les bandes tocaran 'Obertura Senienca' per presentar-s'hi públicament, tot i que no puntuarà. Segons ha explicat el Director de la Banda de l'Agrupació Musical Senienca (AMS) i coordinador general del Certamen, Pep Vila, "volíem fer alguna cosa especial pels deu anys i ens fa molta il·lusió tenir una obra composta per a l'ocasió per un gran mestre. Aquest no serà però l'únic acte commemoratiu dels deu anys de certamen sinó que també hem convidat de manera excepcional una banda professional, la Banda de Bilbao. Així que animem tothom a vindre perquè enguany tindran una bona ocasió per escoltar una banda professional dirigida per un gran mestre".

El X Certamen Internacional de Bandes de Música 'Vila de la Sénia' organitzat per l'AMS, se celebrarà aquest dissabte, 9 d'abril, a la Casa de Cultura de la població del Montsià. Hi participaran tres bades: Banda de Música de la Societat Unió Musical de Riba-roja del Túria (València), Banda de Música de la Sociedad Musical de Cehegín (Múrcia) i L'Associació Musico Cultural Banda Municipal de Música de El Espinar (Segòvia). Aquestes tres formacions competiran en la Secció 2 del Certamen que està adreçada a les bandes no professionals de fins a 100 músics, amb un màxim de 5 intèrprets aliens a la banda i un màxim de 5 instruments de corda a la plantilla. El concurs, únic a Catalunya, preveu, a més del trofeu, un premi de 4.000 euros per al guanyador i un diploma acreditatiu per als dos primers guanyadors.  Per escollir la banda guanyadora els organitzadors han previst un jurat format per  tres directors i professors de banda de renom mundial que refermen el caire internacional del certamen: Leon J. Bly, de Hampton, Virginia (EUA);  Oliver Waespi, de Zúrich, i Voro García, de Sueca.


El certamen s'iniciarà dissabte a dos quarts de quatre de la tarda quan els amfitrions, la Banda de Música de l'Agrupació Musical Seniencia, acompanyaran les autoritats en cercavila des de l'ajuntament fins a la Casa de Cultura. Seguidament, hi haurà la desfilada de les bandes concursants. A dos quarts de cinc es faran els parlaments inaugurals i serà a les cinc de la tarda quan s'iniciï el concurs. Les bandes hauran d'interpretar tres peces: la de presentació, fora de concurs, i dues de puntuables, una escollida pels organitzadors comuna per a les tres bandes, Legenda Rumantscha de Oliwer Waespi, i una tercera de lliure elecció. A les vuit de la tarda està prevista l'actuació de la Banda de Bilbao sota la direcció del mestre José Rafael Pascual Vilaplana i la deliberació del jurat. A dos quarts de deu de la nit es donaran a conèixer els premiats. Les entrades per poder assistir als concerts ja es poden adquirir a les oficines de l'AMS o bé el mateix dissabte a taquilla. El certamen es podrà seguir en directe, via streaming, accedint a la web de l'esdeveniment: http://www.certamen.cat/AMS/portada.php?llengua=cat


El Certamen que organitza l'AMS compta amb el patrocini de l'Ajuntament de La Sénia, del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de  l'Obra Social La Caixa i de la Diputació de Tarragona i amb el suport de diferents entitats locals i del territori. Són objectius d'aquesta cita musical anual, segons els organitzadors: "reivindicar les bandes de música com a veritables nuclis generadors de cultura social i promotores de talent entre els més joves, alhora que es promou i es premia l'esforç que fan les formacions de música no professionals, que moltes vegades treballem en precari i sense cap remuneració". Al prestigiós certamen poden participar bandes no professionals de tot el món de fins a 100 músics.