Cercar en aquest blog

6/24/2016

El CatSalut reforça amb 366 professionals addicionals l'atenció primària i hospitalària aquest estiu, un 20% més que l'any passat

Durant els mesos de juliol, agost i setembre, el Servei Català de la Salut (CatSalut) reforçarà els equips d'Atenció Primària del centres de la xarxa sanitària pública de Catalunya amb una dotació de 320 professionals, un 9% més que l'estiu anterior. Per atendre l'increment de la demanda que es produeix en les zones costaneres durant el període estival, un 85,5% dels reforços es concentraran en les regions sanitàries de Girona, Tarragona i Terres de l'Ebre, amb un total de 112 metges, 92 infermeres i 67 auxiliars administratius.

Pel que fa a la capacitat dels centres hospitalaris de Catalunya, en la seva adequació a l'activitat del període estival enguany s'estableix una disponibilitat mitjana del 86,9% dels llits, xifra superior a la de l'estiu de 2015, quan se'n van obrir, de mitjana, el 85,9% dels llits. Amb aquests dispositius es podrà donar resposta tant a l'activitat programada –que disminueix durant els mesos d'estiu-, com a l'atenció urgent. Aquestes mesures es realitzen seguint criteris clínics i sense deixar de dur a terme intervencions amb ingrés i d'alta complexitat, prioritzant la cirurgia cardíaca i oncològica. Alhora, cal tenir en compte que aquesta adequació funcional dels centres és transitòria i adaptable a les necessitats assistencials que es produeixin, permetent donar-hi una resposta adequada i flexible en tot moment. 

D'altra banda, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) també reforçarà el seu dispositiu amb 27 ambulàncies addicionals, i incrementarà un total de 34.392 les hores de cobertura contractades, un 15% més que l'estiu de 2015. Aquestes mesures estan destinades a donar cobertura a les zones costaneres, en les quals durant l'estiu es produeixen augments significatius de la població, concentrant-se bàsicament a Tarragona, Terres de l'Ebre i Girona.

Aquestes mesures s'implementaran a partir de l'1 de juliol i formen part del dispositiu d'estiu que el CatSalut i el Departament de Salut posen en marxa per adequar els canvis que es produeixen durant aquests mesos en la utilització dels recursos assistencials de la xarxa sanitària pública de Catalunya per part de la ciutadania. Aquest dispositiu permet actuar amb flexibilitat, adaptant l'oferta dels dispositius d'atenció primària i dels recursos hospitalaris a les necessitats de la població i a la demanda que es produeix, realitzant l'atenció sanitària al lloc més adequat i garantint en tot moment la qualitat de l'atenció prestada a la ciutadania.

Reforços a nivell territorial

Pel que fa a la disponibilitat de llits dels hospitals durant el període d'estiu a nivell de regions sanitàries, l'Alt Pirineu-Aran manté el 100% dels llits disponibles, mentre que Tarragona presenta una disponibilitat mitjana del 89,3%, Girona del 88,9%, Barcelona del 87,1%, Catalunya Central del 86,3%, Terres de l'Ebre del 79% i Lleida del 76,9%.

En relació amb l'atenció primària, com s'ha esmentat anteriorment, els reforços de professionals durant el període estival es concentren a les zones costaneres, on es produeix un major augment de la pressió assistencial.

A Girona, s'incrementa la dotació de professionals en 74 metges, 60 professionals d'infermeria i 36 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Torroella, l'Estartit, Sant Antoni de Calonge, Palafrugell, Llançà, Portbou, Port de la Selva, Roses, Cadaqués, Empuriabrava, Sant Feliu, Platja d'Aro, l'Escala i Lloret i Tossa de Mar.

A Tarragona, s'incrementen 31 metges, 25 professionals d'infermeria i 23 auxiliars administratius, que es concentren als centres de Coma-ruga, La Pineda, Calafell, Gimbernat, l'Hospitalet, Miami Platja, Salou i Torredembarra.

A Terres de l'Ebre, s'incrementen 7 metges, 7 professionals d'infermeria i 7 auxiliars administratius, que es concentren als centres de l'Ametlla, l'Ampolla, Deltebre, Les Cases d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja.

Pla de prevenció de les onades de calor

L'Agència de Salut Pública de Catalunya i el CatSalut, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i a través del Servei Meteorològic de Catalunya, tenen actiu, des de l'1 de juny i fins al 30 de setembre, el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS).

El POCS -que es va activar per primer cop l'any 2004-, persegueix els objectius següents:

predir amb la màxima antelació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de risc,
minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població, especialment dels grups més vulnerables,
coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de calor.

Durant el període de funcionament del POCS, es facilita material actualitzat amb informació i recomanacions per a la població i els professionals sanitaris, així com informes setmanals amb la valoració de la situació a partir de les dades recollides.