Cercar en aquest blog

7/20/2016

Unió de Pagesos demana a les empreses de la fruita que facilitin les dades de les transaccions per millorar la transparència del mercat


Unió de Pagesos detecta que els preus en origen del préssec i la nectarina primerenca no ha representat una millora significativa dels preus percebuts l'any passat i, fins i tot, hi ha operadors que remarquen que el preu de la cirera ha caigut un 25 % respecte la campanya anterior. El sindicat adverteix que si aquesta tendència segueix a mitja campanya i no hi ha una recuperació del preu, no s'entendria per raons de mercat, ja que hi hagut una reducció de l'oferta i creix la demanda a mesura que arriba la calor al nord d'Europa. Arribat al cas, Unió de Pagesos demanaria de nou que s'investigui la gran distribució europea i espanyola alimentària per un presumpte abús de posició de domini i col·lusió tàcita.


Atès l'acord del sector de la Fruita Dolça, en la darrera Taula sectorial de l'1 de juliol i la Taula Agrària del 4, de dotar-se d'un Observatori de Preus Agraris a Catalunya d'interès públic amb vista a la pròxima campanya com a mesura de transparència que ha de fer recuperar els preus en origen, Unió de Pagesos demana a les empreses de la fruita que s'avancin i que facilitin les dades de les transaccions per evitar la distorsió del preu de la fruita. Es tractaria que els operadors facin voluntàriament allò que l'any vinent serà per llei i traslladin a Mercolleida i/o Afrucat els preus de les operacions. Aquesta informació, que seria més rellevant sobretot si la faciliten les empreses que mouen més volum i són més representatives de la comercialització de la fruita produïda a Catalunya, serviria per millora la presa de decisions a l'hora de vendre.


A l'esmentada Taula Agrària, la Consellera d'Agricultura va anunciar que el 2017 l'Observatori de Preus Agraris passaria a considerar-se d'interès públic, atenent a la Llei d'organitzacions interprofessionals agroalimentàries aprovada el juliol del 2015. Això establirà un marc que, entre altres, permetrà disposar de la transparència del mercat de la fruita dolça a Catalunya en posar en evidència el preus reals en què opera el mercat, cosa que té per objectiu orientar la gestió de les vendes de les cooperatives i particulars, que la pagesia pugui contribuir a ordenar al mercat en la gestió de les produccions i que, per tant, els sector pugui ser més competitiu.


Una altra mesura important, acordada a la Taula Sectorial de la Fruita Dolça de l'1 de juliol, que ha de servir perquè tots els agents del sector puguin participar en la gestió del mercat és que una organització de productors amb circumscripció econòmica a Catalunya pugui establir extensions de norma, acords majoritaris per fer front a crisis de preus. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a AFRUCAT i el DARP celeritat en els procediments de sol·licitud de les circumscripcions econòmiques a Catalunya.


D'altra banda, Unió de Pagesos considera que l'anunci de la Comissió Europea del dilluns passat d'augmentar el preu de retirada, per si sol, tindrà un impacte molt limitat en la gestió de crisis de preus. Per a què aquesta mesura tingui una incidència al mercat, ha d'anar acompanyada d'un augment del volum de producte que puguin retirar les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses.