Cercar en aquest blog

9/20/2016

Unió de Pagesos aposta per seguir millorant el reconeixement de la producció integrada com aval d’un sistema de qualitat de producció d’aliments sostenibles

Unió de Pagesos es torna a presentar a les eleccions a la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI) que se celebraran dijous 22 de setembre, al cens de productors, amb l'objectiu de continuar millorant el reconeixement dels productes que porten el segell de producció integrada i seguir representant la pagesia.

 

En aquest sentit, la tasca dels vocals d'Unió de Pagesos en la darrera legislatura ha permès arribar a acords amb els vocals de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), que representen els elaboradors de producció integrada, en matèria de promoció d'aquesta producció, amb una reducció dels costos de certificació per un valor d'uns 125.000 euros. A través d'aquests acords s'ha impulsat la possibilitat de realitzar certificació agrupada amb l'aposta pels petits productors que etiqueten la seva producció (i que, per tant, no es poden agrupar) al subvencionar-los-hi el 50% de la quota de certificació.

 

El sindicat també ha vetllat per evitar nous costos addicionals innecessaris en les normes tècniques de producció i ha promogut la modificació de les normes tècniques per flexibilitzar l'ús de nous fitosanitaris, i juntament amb la FCAC, ha aconseguit aturar la privatització del Consell Català de la Producció Integrada l'any 2012, en oposar-se a la proposta feta pel conseller d'Agricultura d'aleshores, cosa que ha permès continuar amb un model de certificació públic i amb control democràtic.

 

Unió de Pagesos demana el vot per tal de garantir que el CCPI pugui continuar dedicant-se als següents objectius: promocionar el logotip del CCPI entre els consumidors com a aval d'un producte produït amb un sistema 100% sostenible; per això es continuarà apostant per realitzar campanyes de promoció; garantir el model actual de certificació basada en el dret públic i el control democràtic i que ha permès un model de certificació de qualitat, i vetllar per evitar introduir noves obligacions innecessàries dins de la regulació. Així mateix, el sindicat considera que és l'aval per garantir que els vocals del cens de producció representaran la veu de la pagesia catalana inscrita; per això els candidats d'Unió de Pagesos són d'arreu del territori i de sectors diferents.

 

D'altra banda, el sindicat ha estat l'única organització agrària que ha aconseguit un increment dels imports d'ajut proposats pel Departament d'Agricultura a la producció integrada en el nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) i la que més s'ha oposat a la decisió de l'actual consellera d'Agricultura d'excloure dels ajuts tota la pagesia inscrita que ha sol·licitat l'ajut del 2015 però que ha quedat exclosa pel simple fet de ser nova en producció integrada.

 

Unió de Pagesos considera contradictori que en el nou PDR s'obri l'ajut a la producció integrada en el sector dels cereals, farratges i vinya, però que després se'ls exclogui amb l'argument d'una suposada manca de pressupost. Aquesta decisió del Departament posa en risc l'execució del 100% d'aquest nou PDR.

 

Per revertir aquesta situació i garantir que el nou PDR garanteixi els ajuts a la modernització, joves, indemnitzacions compensatòries i mesures agroambientals com la producció integrada, el sindicat ha iniciat mobilitzacions arreu del territori. Per al sindicat, la millor manera de fomentar la producció integrada entre els productors i incrementar la superfície passa per un ajut que cobreixi el sobrecost i lucre cessant de la mesura mentre el preu de mercat no ho cobreixi. Tot i això, Catalunya compta amb el 40% de la producció de fruita dolça amb aquest sistema més sostenible de producció; el 25% dels cítrics, el 14% de la fruita seca, el 13% de l'olivera, el 10% de la vinya i el 6% d'horta.