Cercar en aquest blog

9/09/2016

Unió de Pagesos denuncia la reducció del 20% de les ajudes agroambientals d’arròs, producció integrada, ecològica i apicultura del 2015 que suposen 1.600.000 euros a les Terres de l’Ebre


Unió de Pagesos denuncia una important reducció del 20% de les ajudes agroambientals del sector de l'arròs, producció integrada, producció ecològica i apicultura, entre altres, que a les Terres de l'Ebre superen la xifra de 1.607.000 euros només pel que fa als pagaments del 2015. Aquest ajut suposa la compensació dels costos i lucres cessants (treballs i despeses) en favor d'una major preservació del medi ambient i la biodiversitat que ja han suport els agricultors i que hauran de continuar suportant, si no es corregeix, en els quatre anys següents.

Per aquest motiu, el sindicat ha convocat avui una mobilització al Baix Ebre i el Montsià, una marxa lenta entre l'Aldea i Amposta en la que han participat 120 tractors. En aquesta última ciutat, Unió de Pagesos ha lliurat un document adreçat al responsable dels Serveis Territorials d'Agricultura a través del qual demana corregir aquesta situació, que comporta un greu perjudici per a la pagesia.

Cal recordar que aquesta és la tercera mobilització convocada pel sindicat en les últimes setmanes contra les retallades d'aquests ajuts. Les altres tractorades van tenir lloc a Ripoll i a Tremp, en aquests casos per la reducció dels ajuts a la ramaderia ecològica de muntanya.

Unió de Pagesos recorda que a la reducció del 20% de les ajudes agroambientals també se suma la retallada del 48% de l'ajut d'indemnitzacions compensatòries corresponent al 2014, i que portaria a la pèrdua de més de vuit milions d'euros en aquestes comarques durant el període del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2015-2020.

Pel que fa al sector de l'arròs, la retallada en ajuts agroambientals a les Terres de l'Ebre suposarà durant cinc anys una pèrdua total d'uns 7,3 milions d'euros i afectarà a 1.797 pagesos i pageses que conreen unes 20.000 hectàrees d'arròs. A més de la pèrdua per aquesta retallada, cal tenir en compte l'augment de costos suportat pels arrossaires els últims anys com a conseqüència de la lluita contra el cargol poma, quantificats, com a mínim, en uns 200 euros per hectàrea, quatre milions d'euros l'any i uns 20 milions en cinc anys.

D'altra banda, la pagesia de les comarques de l'Ebre beneficiària dels ajuts agroambientals de producció integrada, bàsicament dels sectors d'olivera, fruita seca i cítrics, també ha vist retallats els imports d'aquests ajuts en un 20%. A més, han quedat fora d'aquesta mesura els nous sol·licitants per un període de cinc anys, inclosos nous joves que s'incorporen a l'activitat agrària.