Cercar en aquest blog

11/17/2016

El Museu de les Terres de l'Ebre acull una jornada dedicada a les libèl·lules en el marc de la Setmana de la Ciència

El Museu de les Terres de l'Ebre acollirà demà divendres, 18 de novembre, una jornada dedicada a les libèl·lules en el marc de les activitats de divulgació científica programades arreu del territori amb motiu de la 21a Setmana de la Ciència a Catalunya, que té lloc entre l'11 i el 20 de novembre.


Libèlul·la

La sessió està organitzada pel Museu i el Parc Natural del Delta de l'Ebre, amb el suport de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), l'Ajuntament d'Amposta (Montsià) i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

 

Durant aquesta jornada es presentarà el llibre Les libèl·lules de Catalunya, la primera monografia sobre aquest grup d'insectes, que ha elaborat el Grup Oxygastra, el Grup d'Estudi dels Odonats de Catalunya i l'ICHN. El treball el presentarà un dels seus coautors, el biòleg Pere Luque.

 

Posteriorment, l'investigador de la URV Vladimir Baulin pronunciarà la conferència Ales de libèl·lula, una recerca que pot salvar vides, sobre el treball que impulsen la universitat catalana i la Swinburne University Technology d'Austràlia en relació al potencial antibacterià de les ales d'aquests insectes.

 

Així, cada centímetre de les ales de les libèl·lules conté milions de nanoestructures capaces de matar més de 100.000 cèl·lules bacterianes per minut. El descobriment obre la porta a desenvolupar nous materials antibacterians sintètics per ajudar a combatre soques resistents als antibiòtics. Una altra possible aplicació seria la fabricació de pròtesis amb superfícies basades en aquestes propietats de les ales de les libèl·lules que evitessin infeccions en el procés de transplantament.

 

La jornada tindrà lloc, a les 19.30 hores, a la sala d'actes del Museu de les Terres de l'Ebre (Carrer Gran Capità, 34. Amposta)