Cercar en aquest blog

11/16/2016

El quart centenari de la Reial Arxiconfraria de la Cinta preveu més de setanta activitats dins l’Any Jubilar 2017

La Reial Arxiconfraria de la Cinta ha presentat aquest dimecres en roda de premsa els actes commemoratius del 4t centenari de l'entitat, el qual ha fet possible que el papa Francesc hagi atorgat l'Any Jubilar a la diòcesi de Tortosa. El prior de l'Arxiconfraria, mossèn Josep M. Membrado; el primer majordom, Francesc Viñes; el comissari de l'activitat, Luis J. Muñoz i la segona majordoma, Bàrbara Marro,  han donat tot tipus de detalls d'una celebració que s'iniciarà el 13 de gener del 2017, coincidint amb la mateixa data de l'any 1617, quan el bisbe Luis de Tena va personalitzar el culte i la devoció a la Santa Cinta amb la fundació d'una institució a la qual li fos encomanat aquest objectiu.

La programació  preveu més de setanta activitats -ara mateix, totes planificades ja, amb dia i hora de celebració-, que van des de les de caire religiós, vinculades a  l'any jubilar, fins a d'altres de tipus institucional, cultural, pelegrinatges o algunes de molt específiques. Les d'àmbit religiós començaran, oficialment,  el 15 de gener amb la missa solemne d'obertura de l'Any Jubilar i amb la impartició de la benedicció papal als fidels per part del bisbe i la posterior veneració de la sagrada relíquia a l'altar major de la catedral de Santa Maria. A les tradicionals misses de cada diumenge (dominiques), a la de la Baixada al mes de març o l'estacional en festes caldrà prestar especial atenció al moment de la presentació de la nova caixa de transport del reliquiari, feta pels artesans Joaquim Marro i Joaquim Ginovart.  

 

Logotip i lema de l'Any Jubilar

Una imatge de la corona de la Mare de Déu de la Cinta ocupa l'espai central del logotip de l'Any Jubilar, obra de la tortosina Núria Baset, especialista en disseny gràfic, il·lustració i animació; una imatge que serà adaptada per a banderoles i lones, i servirà de suport al màrqueting general que es vol fer arribar a tots els racons de la diòcesi. Com explica el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, el lema de l'Any Jubilar, Aquí tens la teua mare, és una invitació i una crida a la peregrinació fins a la catedral: "Per als tortosins i per a tots els devots de la Mare de Déu de la Cinta, la capella és la casa de Maria".

 

Escultura a la façana de la catedral

Especialment destacada serà l'acció que permetrà ubicar una escultura de la Mare de Déu dempeus i oferint la cinta a la ciutat a l'espai central de la façana principal de la catedral, davant del riu. L'obra ha sigut encarregada a l'escultor Marco Augusto Dueñas, un prestigiós artista format a l'escola d'art Mateo Inurria que compta amb una dilatada experiència. Algunes de les seves obres es poden veure a l'exterior de la basílica de Sant Pere, al Vaticà. Ha sigut l'encarregat de la finalització d'aspectes escultòrics de la  façana exterior de l'Almudena, a Madrid, i des del 1989 està considerat un dels principals exponents en art religiós. Francesc Viñes reconeix que l'escultura, que està previst que sigui beneïda el 10 de setembre del 2017, acabarà sent un dels principals llegats de l'any del quart centenari. "Parlem d'una imatge de 2,70 metres feta amb marbre de Carrara que ocuparà un lloc preferent i central, i ens agradaria que fos el primer impuls per acabar restaurant com cal tota la façana de la catedral de Santa Maria".

 

 

 

 

Actes culturals

L'any 2017 servirà per repassar la història de la Reial Arxiconfraria. Així, s'ha previst un cicle de conferències en què participaran historiadors com Hilari Muñoz, Francisco Gracia, Glòria  Munilla  o Victòria Almuni, l'arxiver mossèn Josep Alanyà o el vicari general, mossèn José L. Arín, i després se n'editarà un llibre recopilatori, a més a més d'un altre que es titularà Santa Maria de la Cinta. Història i tradició. A l'edifici de l'escorxador s'obrirà una exposició sobre l'art al voltant de la Mare de Déu de la Cinta, mentre que, a nivell musical, a les intervencions de grups en moments puntuals com el Cor de Cambra Tyrichae, la Coral Preludi a Caro,  la Colla Jove de Dolçainers o l'Orfeó Tortosí caldrà sumar, també, un concert extraordinari al mes d'agost del Cor Carlit Gòspel i un concert-estrena de l'Era, una suite harmònica per a acordió i piano a càrrec de José M. Chavarria.

 

Peregrinacions i voluntaris de la Cinta

L'Any Jubilar servirà per apropar la relíquia de la Cinta a llocs on la Mare de Déu és venerada. Serà el cas de l'anada a la basílica de Santa Maria del Pi, a Barcelona; a l'abadia de la Santíssima Trinitat de les Mares

Benedictines d'El Tiemblo, a Àvila; a Villar de Cañas, a Conca, on va tenir lloc el miracle de les campanes; o a Vic, on la colònia de tortosins desplaçats arran del conflicte civil va continuar mantenint el culte a la patrona de la ciutat.  

Durant tot l'Any Jubilar la capella de la Cinta de la catedral romandrà oberta (i sempre acompanyada), en un horari determinat i fix de 17 h a 19 h de dilluns a dissabte i de 10 h a 14 h els diumenges. Per fer-ho possible, la Reial Arxiconfraria crearà un grup de voluntaris que seran els que, a més a més, oferiran a tots els fidels que ho desitgin una credencial amb el seu nom que n'acreditarà la visita.

 

Un any per gaudir-lo

Tant Francesc Viñes com Luis J. Muñoz han insistit durant l'acte de presentació dels actes del quart centenari davant els mitjans de comunicació que s'està davant un esdeveniment  històric i que des del dia 13 de gener fins al solemne acte de cloenda, previst per al 8 de desembre del 2017, s'estarà fomentant el culte públic i la devoció a la Mare de Déu de la Cinta des de moltes i diverses vessants. El pressupost de tot el calendari d'accions a realitzar puja a 169.750  euros; una quantitat que s'espera aconseguir a partir de donacions, aportacions i els ingressos que generi cadascuna de les diferents activitats que s'organitzen.