Cercar en aquest blog

12/14/2016

La consellera Serret comparteix amb el sector les principals actuacions que s'estan duent a terme en política agrària a Catalunya


Moment de la trobada
Moment de la trobada
Les mesures de suport als sectors en crisi i per afavorir la transparència dels mercats, la gestió integral de les dejeccions ramaderes i les actuacions per a controlar la fauna cinegètica donen resposta a algunes de les principals reivindicacions del sector
 
La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha presidit avui la reunió de la Taula Sectorial Agrària, que s'ha reunit a Barcelona i que ha aplegat l'equip directiu del Departament, els representants de la Unió de Pagesos de Catalunya, de JARC i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
 
Les mesures impulsades i activades per als sectors de producció en situació més crítica i per afavorir la transparència en els mercats; les actuacions realitzades i previstes en el marc del Pla de prevenció i control de danys de la fauna cinegètica que impulsa Agricultura i l'estratègia integral de la gestió de les dejeccions ramaderes que s'està implantant són alguns dels punts que s'han analitzat avui amb els representants del sector agrari i que donen resposta a les seves reivindicacions.
 
El projecte de pressupostos previst per al sector agroalimentari per al 2017, que contempla un increment del 13,5% dels recursos del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha estat valorat pels representants del sector. De la mateixa manera, en la reunió també s'ha posat en comú la proposta, treballada amb el sector, d'ajuts del Contracte Global d'Explotació per al 2017. En aquesta qüestió, Departament i representants del sector s'han instat a treballar conjuntament per orientar de la forma més efectiva els recursos destinats al sector.
 
 
Bateria d'actuacions a favor dels sectors de producció
 
El DARP impulsa diverses actuacions per donar solució als sectors de producció més afectats per la crisi de preus, com és la declaració d'interès estadístic dels preus dels productes agraris a partir del 2017 per tal d'obligar als operadors a facilitar els preus a l'Observatori de preus i així fer mes transparent el mercat.
 
 
El Departament està últimant la tramitacio de la circumscripció econòmica de la fruita a l'Estat, per a la posterior aprovació per part de la Unió Europea. Aquest és un dels instruments que ha de permetre millorar la comercialització de la fruita dolça, ja que estableix normes sobre les característiques del producte que va al mercat, acordades per tot el sector i d'obligat compliment en tot el territori, en aquest cas Catalunya. Aquesta extensió de norma s'està estudiant també per a altres sectors, com ara el conill.
 
La creació de plataformes de comercialització per agrupar l'oferta i poder defensar millor els preus percebuts és una altra de la les línies d'actuació en què s'està treballant. Com a exemple, s'ha parlat de la línia de suport a la competitivitat de les cooperatives, que permetrà la creació d'aquestes plataformes.
 
En el decurs de la reunió també s'ha informat sobre la tramitació del decret que regularà la creació de les organitzacions interprofessionals agràries catalanes i el que regula la creació del Consell Català de l'Alimentació amb l'objectiu de dissenyar polítiques coordinades amb tots els actors que intervenen en l'alimentació.