Divendres 13 de gener a partir de les vuit del vespre, a la reial capella de la Mare de Déu de la Cinta de la catedral de Santa Maria de Tortosa tindrà lloc l'acte commemoratiu del quart centenari de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, que va ser fundada aquest mateix dia de l'any 1617. Arran de la tradició popular que existia a la ciutat per l'aparició de la Cinta en deixar el seu cingle, relíquia que fins al dia d'avui se segueix venerant, un sector de fidels (amb el suport del bisbe i teòleg Luis de Tena) van decidir fundar la Confraria de Santa Maria de la Cinta, més tard convertida en Reial Arxiconfraria, amb l'orientació devocional d'aquell moment i amb la voluntat de fomentar el seu culte públic. En pocs anys, la Santa Cinta va convertir-se en un símbol de la ciutat, amb un increment espectacular de la seva devoció. Es va projectar i es va fer una gran capella a l'interior de la catedral en el seu honor i amb el pas del temps, l'Ajuntament va nomenar-la patrona de Tortosa ara fa més de cent cinquanta anys.
La commemoració del 4t centenari començarà amb la interpretació del Goig a la Mare de Déu de la Cinta a càrrec del Cor de Cambra Tyrichae; una tonada popular que alguns experts ubiquen al segle XVIII. Continuarà l'acte amb la lectura de l'Ofici del Cíngol de Santa Maria, del breviari de la catedral de Tortosa, editat l'any 1547 i traduït del llatí per Antoni Cardona, que narra el que popularment coneixem com la Baixada de la Cinta. Les lectures es completaran amb la del capítol divuitè del llibre Història de la Santa Cinta, de Francisco Martorell y de Luna, imprès l'any 1626 i traduït al català per Ramon Miravall, i un tercer document del papa Pau V, el que precisament institueix la confraria l'any 1617. El Cor Tyrichae oferirà tres peces més especialment pensades per a l'ocasió: Madre Virgen Sin Pecado, composta per Marcelino Sampere l'any 1884; La Vostra Cinta Sagrada, de l'any 1932, amb lletra del poeta Tomàs Bellpuig i música de Vicente Ripollés; i Mare, composta l'any 2005, amb lletra d'Artur Gaya i música de Jordi Fusté.
La celebració, que acabarà amb la interpretació de l'Himne de la Cinta, compost als anys 30 amb lletra de Joan Moreira i música de Josep M. Peris, vol fer-se, tal com explica el primer majordom de la Reial Arxiconfraria, Francesc Viñes, "d'una manera senzilla i solemne a la vegada" i per, "retre homenatge no només als fundadors de l'Arxiconfraria, sinó també als milers de tortosins i tortosines que durant aquests 400 anys han dedicat el seu esforç a cuidar i mantenir l'estimació per la Mare de Déu de la Cinta des del plànol religiós, i també des d'un imprescindible espai social i cultural".
D'altra banda, Enrique Benavent, bisbe de Tortosa, presidirà, diumenge 15 de gener, la inauguració solemne de l'Any Jubilar Nostra Senyora de la Cinta. La celebració eclesiàstica està prevista a les 12 h a la catedral de Santa Maria.