Cercar en aquest blog

2/02/2017

Catalunya ofereix el futur Laboratori d'Iniciatives Marítimes Sostenibles com a un centre de referència per a l'estratègia marítima de la Mediterrània Occidental


DARP
El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, en un moment de la conferència amb la resta de participants
En els propers mesos, Catalunya comptarà amb un Laboratori d'Iniciatives Marítimes Sostenibles, que s'integrarà en l'actual Escola Marítima de Catalunya, i s'ocuparà de  la identificació, promoció i reproducció de les millors pràctiques en l'àmbit marítim. Així ho ha anunciat avui el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, en el marc de la Conferència sobre la Iniciativa pel Desenvolupament Sostenible de l'Economia Blava a la Mediterrània Occidental, West Med, coorganitzada per la Comissió Europea i la Unió per a la Mediterrània. Tudela ha ofert "aquest laboratori virtual com una eina al servei de la iniciativa WESTMED, ja que el seu àmbit geogràfic bé podria ajustar-se a la conca de la Mediterrània l'Occidental".
 
En la seva intervenció, el director general de Pesca i Afers Marítims ha anunciat també que en les properes setmanes el Govern aprovarà la creació del Consell Català de Cogestió Marítima, l'organisme que assegurarà que la futura política marítima de Catalunya es desenvolupa en un marc de governança caracteritzat per la gestió participativa de tots els agents implicats. Aquest Consell s'emmarca dins del Programa d'Acció Marítima aprovat pel Govern el desembre passat i té com a objectiu impulsar una política marítima pròpia per a l'espai marítim català. "Es tracta d'un model innovador, pioner a Europa, basat en el principi de la coresponsabilitat –cogestió- entre tots els agents, i lligat al territori, com un model que pot contribuir a assolir els objectius de la Política Marítima Integrada (PMI) de la UE en l'àmbit mediterrani", ha assegurat Tudela.
 
Pel que fa a la governança pesquera, el director general ha explicat que el Govern de Catalunya ha fet un pas endavant i ha decidit formalitzar la "cogestió" com a base del model de governança de les pesqueres a nivell nacional. En aquest sentit, ha afirmat que "s'està treballant en un nou decret que generalitzarà la figura dels comitès de cogestió per a pilotar els plans plurianuals de gestió locals, integrats per pescadors, administració, científics, ONG i altres interessats".
 
Sergi Tudela també ha posat en valor les iniciatives comunitàries de desenvolupament marítim a través dels Grups d'Acció Local, que creen sinergies entre la pesca i els diversos sectors marítims del territori. L'administració catalana ha promogut l'establiment de dos grans Grups d'Acció Local en ambdós costats de la línia de costa catalana (Costa Brava / Girona i Terres de l'Ebre). Entre tots dos, agrupen un total de 49 membres de 18 municipis pesquers que cobreixen un quart de milió d'habitants i són responsables de l'auto-gestió d'un pressupost de més de 3,5 milions d '€ cadascun.
 
En l'acte celebrat avui també hi ha participat la secretària d'Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Maria Badia, que és la vicepresidenta de la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CIM-CRPM).