Cercar en aquest blog

5/05/2017

Meritxell Serret: "Hem de treballar de forma conjunta per a encarar amb èxit el futur del sector de la fruita"


FOTO WEB
Un moment de la intervenció de la consellera Meritxell Serret.
  
"Hem de treballar conjuntament, producció, comercialització, i distribució per a dotar el sector de la fruita dolça de les eines necessàries per a prevenir i minimitzar els efectes de les crisis de preus d'aquest sector, i garantir les seves rendes". Així ho ha expressat avui la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, en el decurs de la jornada de treball que ha convocat el Departament a Lleida i que ha aplegat més d'una seixantena de persones, entre productors, comercialitzadors i distribuïdors. L'objectiu de la trobada és definir estratègies de treball conjuntes que "ens permetin encarar amb èxit el futur del sector", ha afirmat la consellera.
 
Serret ha agraït la participació del diferents agents de la cadena en aquesta jornada que, a mes i mig de l'inici de la campanya, té la voluntat de ser espai de trobada per a promoure un "diàleg constructiu que aporti un benefici mutu per a totes les parts".
 
"Entre tots hem d'establir relacions més transparents al llarg de la cadena de valor, generant més confiança i, sobretot, perquè tinguem clar que hem de produir fruita pensant com la consumim i com la vendrem", ha afirmat la consellera.
 
Serret ha afegit que "la voluntat del Departament d'Agricultura és generar aquestes sinèrgies positives i per això hem activat i posat a l'abast del sector totes les eines que, en el marc de les nostres competències, tenim a l'abast".
 
Meritxell Serret ha destacat que, per primera vegada, el sector disposarà en aquesta campanya de dues noves eines "molt importants" com són les circumscripcions econòmiques de la fruita dolça -les primeres que s'aproven a tot l'Estat-, i el Servei estadístic i de preus agroalimentaris, instruments que reforcen l'organització de la producció i la transparència dels mercats. Així, les circumscripcions econòmiques per al préssec i la nectarina, la poma i la pera ajuden a millorar la comercialització ja que permeten establir normes, acordades pel sector i d'obligat compliment, sobre les característiques del producte que va al mercat, un fet que permetrà incidir en la regulació del mercat per a prevenir crisis de preus i poder actuar i minimitzar els efectes, en cas que es produeixin. El nou Servei estadístic i de preus agroalimentaris aprovat pel Govern potenciarà l'Observatori de Preus Agroalimentaris. La consellera ha subratllat que "aquest any hem fet un gran pas endavant, i per primera vegada, a Catalunya hem declarat d'interès estadístic el preu de la fruita i podrem tenir informació àgil i transparent sobre els preus al llarg de la cadena".
 
Un altre aspecte que ha destacat la consellera és la pressió que s'ha exercit des del Departament d'Agricultura, davant del Ministeri i de les associacions europees, per a què la Unió Europea mantingui les mesures de mercat excepcionals per a fer front al veto rus i "hem aconseguit que ja estiguin activades quan comenci la campanya".
 
La consellera ha clos la seva intervenció expressant "la voluntat del Departament d'Agricultura de treballar d'una forma integral i consensuada per a assegurar l'èxit d'aquest sector".