Cercar en aquest blog

6/16/2017

Unió de Pagesos aconsegueix que Agricultura posi en marxa l’Observatori de Preus de referència per a la fruita dolça

 

Unió de Pagesos ha aconseguit que el Departament d'Agricultura hagi posat en marxa l'Observatori de Preus per a fruita dolça, després reclamar-ho reiteradament, amb l'objectiu de disposar d'uns preus de referència des de l'inici d'aquesta campanya de comercialització de la fruita de pinyol. El Departament ha fet públics avui els primers preus de referència per a préssec, nectarina i préssec pla, tal com el director general d'Alimentació, Carmel Mòdol, s'havia compromès amb Unió de Pagesos en una reunió el 31 de maig. Aquests preus són els de sortida de la central i no inclouen l'IVA, el cost de confecció, les comissions ni el transport; són preus mitjans ponderats i estadísticament representatius a Catalunya.

L'Observatori Agroalimentari de preus de referència va sorgir gràcies a la disposició final primera de la Llei 18/2015, del 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries, introduïda a petició d'Unió de Pagesos en la tramitació parlamentària de la llei. Posteriorment, tal i com demanava el sindicat, el Govern va introduir, dins de la Llei 5/2016 del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020, els preus agroalimentaris com a estadística d'interès dins els àmbits d'activitat estadística del pla, punt indispensable per disposar d'uns preus de referència dins del sector agrari, amb validesa estadística.

Unió de Pagesos considera que disposar d'uns preus de referència reals és una eina bàsica per donar transparència al mercat, facilitar la presa de decisions dels gerents de les entitats econòmiques del sector, permetre a la pagesia comptar amb elements per valorar la gestió de vendes que fan centrals, cooperatives i organitzacions de productors a les quals el productor subministra la fruita, i facilitar a l'Administració i al sector dades reals i a temps per poder detectar situacions de crisi de preus.

El sindicat considera que aquests preus de referència són positius per al sector perquè mostren una dinàmica totalment oposada a la situació de crisi de preus que va patir la fruita més primerenca d'enguany. A aquest fet han contribuït factors com l'increment de temperatures, que incentiva el consum i, per tant, fa créixer la demanda, una bona qualitat de la fruita produïda, una millora dels preus de retirada en situació de crisis, així com disposar de mesures addicionals de retirada autoritzades per la Comissió Europea a causa del veto rus, i del mecanisme de transformació en sucs per a les retirades a beneficència autoritzat pel Ministeri. Unió de Pagesos considera que aquestes eines han estat ben emprades per part de cooperatives, organitzacions de productors i centrals privades a l'hora de comercialitzar la fruita.

El sindicat espera que, una vegada el Govern ha complert el seu compromís de posar en marxa l'Observatori de la fruita dolça, els sectors de la fruita seca i dels conills també en puguin disposar el més aviat possible.