Cercar en aquest blog

8/16/2017

El Departament d'Agricultura actua per erradicar el focus de cargol poma al riu Ebre a Miravet

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) col·labora amb totes les administracions implicades en la lluita contra el cargol poma per actuar amb la màxima celeritat i efectivitat. Així, està coordinant les actuacions per intentar erradicar el focus que es va detectar el passat 28 de juny en el marge esquerre del riu Ebre en el terme municipal de Miravet, tot i que es troba en un tram competència de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), ja que és una zona de domini públic hidràulic.

 
En aquest sentit, un cop detectat el focus de la plaga, el DARP va convocar a Xerta les diferents entitats i administracions implicades: l'Agència Catalana de l'Aigua, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Forestal Catalana, les dues Comunitats de Regants del delta de l'Ebre i l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE). Fruit d'aquesta reunió es va acordar dur a terme actuacions urgents de forma coordinada per a contenir i erradicar aquest nou focus.
 
Entre les diferents mesures acordades, es va preveure l'aïllament d'aquest focus fent una barrera de contenció. L'IDECE va dur a terme els treballs de col·locació d'una barrera flotant a la zona afectada, que es va instal·lar amb la finalitat d'evitar la deriva dels macròfits aigües avall i la retirada de gran part d'aquests, ja que són aliment i recer per al cargol. Forestal Catalana va instal·lar barreres auxiliars.
 
D'altra banda, també es va acordar actuar de forma coordinada i en comunicació constant entre els diferents agents implicats per evitar que la plaga s'estengui, fent prospeccions i extraient postes i cargols adults. Les prospeccions amb caiac s'estan fent de manera intensiva i continuada al riu Ebre per part de la CHE i el cos d'Agents Rurals. També s'ha comptat amb la col•laboració de Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guardia Civil en l'eliminació de cargols.
 
Paral·lelament, el DARP va procedir a comunicar el focus de Miravet al Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient  (MAPAMA) i a ampliar la zona demarcada, que a més de les comarques del Baix Ebre i Montsià afecta també al termes municipals de Miravet i Ginestar a la comarca de la Ribera d'Ebre.
 
També s'ha adoptat la mesura cautelar fitosanitària de prohibir la pesca per evitar la propagació del cargol poma en un tram del riu Ebre als municipis de Miravet i Ginestar, mesura també acordada en la reunió de Xerta.
 
El DARP treballa en la conscienciació i informació als usuaris del riu, per la qual cosa s'han fet reunions amb representants de turisme i oci dels municipis del Delta amb aquesta finalitat. Cal evitar que activitats com la pesca i la navegació en el riu puguin afavorir la propagació d'aquesta greu plaga.