Cercar en aquest blog

10/23/2018

Esquerra reclama que es descentralitzi la gestió de vedes pesqueres pels retard i incompliments de l'Estat amb el sector

El grup d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha registrat una Proposició no de llei per demanar al govern espanyol que es retorni al model descentralitzat de la gestió de les vedes pesqueres i dels consegüents ajuts a la paralització temporal de les flotes. La implementació de l'actual Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) per part del govern espanyol, el 2014, va centralitzar una gestió que fins llavors havia anar a càrrec de les comunitats autònomes.
"Està més que acreditat que l'actual model no funciona", assegura el diputat portaveu a la comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Xavier Eritja, que firma la proposició. Entre altres coses perquè els afectats han patit "reiterats incompliments d'acords, terminis i transferències pendents, amb el malestar i incertesa que això genera a tot el sector". En el cas de Catalunya, concretament, 311 embarcacions pesqueres d'encerclament, arrossegament i palangre de les que viuen 1.478 mariners i marineres.
Entre altres coses, amb el canvi de model no es van reconèixer les vedes entre desembre de 2014 i agost de 2015 "perquè el Ministeri no va voler implementar la retroactivitat". La Generalitat va haver d'avançar diners i ara ja hi ha nous retards per les vedes entre desembre de 2016 i agost de 2017. "I no només això. Ara mateix, tot i haver estat aprovada pels pressupostos generals de l'Estat de 2018, ni tan sols s'ha executat la transferència per a les vedes entre desembre de 2017 i agost de 2018", denuncia Eritja.
És per tot això que Esquerra reclama que de manera urgent es reverteixin tots els greuges pendents amb el sector pesquer, des del reconeixement a la retroactivitat dels ajuts per vedes fins a la transferència de les subvencions pendents, així com el retorn al model descentralitzat de gestió..
Com resumeix Eritja, seria l'única manera d'esmenar una centralització  "que no ha comportat res més que retards, incompliments i una gran incertesa al sector".