Unió de Pagesos adverteix d'una forta baixada de la producció d'olives a Catalunya de cara a la campanya 2018-2019 per diversos motius relacionats amb la meteorologia, entre llargues sequeres i aiguats abundants. Les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès són les zones més afectades, amb pèrdues de producció del 30% al 80% en funció del territori.
A les Terres de l'Ebre, després de tres anys consecutius de sequera a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, les pèrdues poden arribar a ser del 80% respecte de la producció anterior al període de sequera.
Al Baix Camp, la reducció de collita pot arribar fins a un 70% menys que en la de la campanya passada; a l'Alt Camp, podria situar-se en la meitat de la de l'any passat, i al Baix Penedès, un 60% menys que la campanya passada.
Pel que fa a l'Alt Penedès, el sindicat calcula que la collita serà entre el 70% i el 80% inferior a la de l'any passat; a les Garrigues es preveu molta variabilitat en secà, i en regadiu, la previsió és que la producció sigui superior a la de l'any passat. Al Pla d'Urgell, part de l'Urgell i part de la Noguera, entre un 30% i un 45% menor que la de l'any passat per mal quallat i sequera, encara que molt desigual segons les zones.
Al Priorat la producció pot arribar a ser un 30% inferior a la de l'any passat, tant en reg de suport com en secà, i a l'Alt i al Baix Empordà, inferior a la collita normal de l'any passat, tot i que les últimes pluges han pogut incidir favorablement.
Les causes de la reducció de collita han estat molts problemes en la fase de floració i quallat del fruit. Per exemple, al Baix Ebre i al Montsià, amb tres anys de sequera, un dels pocs aiguats que van caure a la primavera en aquesta zona va coincidir amb el moment del quallat de la flor, provocant danys. A part d'aquest problema, la tendència pròpia del conreu a l'alternança productiva i un llarg període sense pluges durant l'agost i el setembre fan difícil concretar la previsió. Finalment, cal esperar les conseqüències que tindran per a aquest conreu les darreres pluges d'octubre, molt abundants.
Tenint en compte aquests factors, Unió de Pagesos demanarà al Departament d'Agricultura un seguiment acurat de l'evolució de la producció per tal d'assegurar l'adequació de la fiscalitat de la pagesia d'aquest sector que tributa pel sistema de mòduls en el IRPF.
Pel que fa al preu en origen de l'oli d'oliva, el sindicat adverteix d'una forta caiguda al llarg de la campanya actual, i que el Ministeri d'Agricultura fixa en un 32,83% respecte de la campanya passada a la setmana 31 (31 juliol) del 2018. Aquest fet, sumat a la disminució de la producció prevista, pot abocar els productors a una pèrdua de renda amb un risc per a la viabilitat de les explotacions. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a la indústria oleícola i a la gran distribució que sigui conseqüent en la repercussió del preu, ja que no el repercuteix al consumidor quan baixa en origen, i pressiona a la baixa, injustificadament, el preu al productor.
Segons dades del Ministeri, mentre que la caiguda en origen del preu en l'oli d'oliva verge extra era el juliol del 2018 d'un 30,03% menys respecte de la campanya anterior, el preu al consum només s'havia reduït el 0,98%. Si s'analitza la variació mitjana respecte a les dues anteriors campanyes s'observa que mentre el preu en origen cau un 9,3% el preu al consum s'incrementa un 5,22%.