Cercar en aquest blog

10/16/2018

Unió de Pagesos distingeix l'ambientòleg Martí Boada i la cooperativa L'Olivera de Vallbona de les Monges amb els Premis Nacionals Felip Domènech 2018


Unió de Pagesos ha lliurat avui, dia de Sant Galderic, patró de la pagesia catalana, a les vuit del vespre a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), els Premis Nacionals Felip Domènech. Enguany, el jurat premia l'ambientòleg Martí Boada en reconeixement a la tasca de divulgador científic que defensa la pagesia com a peça clau de la gestió ambiental i L'Olivera Cooperativa, de Vallbona de les Monges (Urgell), en reconeixement a un model d'agricultura amb dimensió social.

 

En l'acte de lliurament dels premis ha participat la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, i ha intervingut el músic David Esterri, "Lo Pardal Roquer". El guardó lliurat als premiats és obra de l'artista cerverí Xavier Badia, una peça que representa un puny que emergeix de l'aigua amb un terròs humit, símbol de la terra regada, i adquireix el significat de la lluita per una feina digna.

 

El mateix Martí Boada (Sant Celoni, 1949) ha recollit el Premi Nacional Felip Domènech 2018 a la persona. Doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Geografia, és director del grup de recerca Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l'Institut de Ciència i Tecnologia (ICTA) a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on treballa en projectes centrats en els camps de canvi ambiental global i la biodiversitat des d'una perspectiva social, centrada particularment en el sistema urbà i els boscos.

 

Boada és autor de més d'una vuitantena de llibres de pensament i divulgació científica. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre els quals el 1995 va rebre el Premi Global 500 de les Nacions Unides de mans de Nelson Mandela. Actualment, treballa com a assessor de la UNESCO en l'àmbit de conservació de les reserves de la biosfera. El jurat destaca que Boada ha traslladat a la societat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals mantenen el paisatge i que la reculada de les tasques de la pagesia afecta negativament el sistema ecològic català.

 

El director de L'Olivera Cooperativa, Carles de Ahumada, ha recollit el Premi Nacional Felip Domènech 2018 a l'entitat. L'Olivera va néixer el 1974, s'ha dedicat al cultiu, transformació i comercialització de vins i olis de gran qualitat en combinació amb la integració laboral que atén persones discapacitades. El jurat remarca que els vins i els olis són innovadors, han estat una font d'inspiració per al sector, on agricultura i món rural van de la mà, per exemple en el treball dels olis vinculats als secans.

 

El jurat també destaca que l'equip de L'Olivera, conscient que treballa en l'entorn privilegiat de Vallbona de la Monges, patrimoni de la ruta del Cister, ha fet de la seu de la cooperativa un lloc obert, casa de diàleg del món rural, trobada d'entitats on, entre altres, s'hi va redactar el 2004 el Manifest de Vallbona de les Monges: Per un canal Segarra-Garrigues pel segle XXI i el 2015 el Compromís per Lleida, a més d'organitzar activitats artístiques i culturals.

 

Han actuat com a jurat dels Premis Felip Domènech 2018 Ignasi Aldomà, geògraf de la Universitat de Lleida, Josep Maria Escribà, activista vinculat al debat de la gestió de l'aigua, Josep Ramon Gallart, de l'Agrupació Cultural La Femosa d'Artesa de Lleida, Emili Pijuan, president de la cooperativa La Comasala d'Artesa de Lleida, Josep M. Segués, de Pagesia Gran d'Unió de Pagesos, Josep M. Teixidó, coordinador d'Unió de Pagesos al Segrià i Josep Carles Vicente, responsable d'Organització i Comunicació d'Unió de Pagesos.

 

Els Premis Nacionals Felip Domènech van arrencar el 2016 amb l'objectiu de fer un reconeixement públic cada dos anys a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats, d'una forma honesta, senzilla i amb companyonia. La primera edició dels premis va guardonar el tècnic agrònom de viticultura Agustí Villarroya, i el Parc Agrari del Baix Llobregat. Felip Domènech Costafreda  (Artesa de Lleida, 1951-2013) va ser un destacat activista en el sindicalisme agrari, en el cooperativisme i en la cultura.