Cercar en aquest blog

10/16/2018

XVI Jornada Etnologia de les Terres de l’Ebre a la Fatarella

 

La XVI Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre, organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, el Museu de les Terres de l'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) i l'Ajuntament de la Fatarella, es celebra per itinerància comarcal, a la Fatarella, al Casal Municipal, el dissabte 10 de novembre.

Este any 2018 commemorem el 80è aniversari de la batalla de l'Ebre, l'enfrontament militar que, després de tres anys de guerra i quatre mesos d'acarnissada lluita entorn de l'Ebre, va posar fi a la Guerra Civil espanyola del 1936. És per este motiu que la XVI Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre està dedicada a la memòria oral que encara es conserva, arreu del territori, sobre la significació que van tenir, i encara tenen, en la vida quotidiana de la població local, tant aquella guerra com la seua postguerra.

La Jornada té per objectiu recordar la dura quotidianitat d'aquell moment històric, a partir dels elements patrimonials, materials i immaterials, recollits en algunes de les recerques sobre el tema que han dut a terme investigadors del territori; recerques que giren entorn del recull dels testimonis directes dels records, les experiències i els sentiments, dels qui, d'una o altra manera, en van ser protagonistes, immersos en l'àmbit geogràfic del front de guerra i la postguerra.

Al matí M. Teresa Castelló (docent i membre del CERE) presentarà la conferència marc El paper de la dona pagesa, des de la Guerra Civil fins als anys 1960. Memòria oral de les Terres de l'Ebre, i es desenvoluparan tres de les comunicacions: Testimonis orals de la Postguerra a la Fatarella, a càrrec de M. Jesús Ardévol (periodista), Estraperlo i estratègies de subsistència a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, a càrrec de David Tormo (COMEBE), i Les noies del refugi de la Font Gran de Benissanet, a càrrec d'Albert Pujol, Núria Grau, Jordi Montagut i Mireia Grangé (Associació Cultural Artur Bladé Desunvila).

A la tarda es realitzarà l'activitat complementària: Visita guiada a la Fatarella, a càrrec de l'escriptor Josep Gironès Descarrega; i s'exposaran dos comunicacions més: Temps d'escassetat, temps d'enginy. Recuperació de la memòria oral sobre la Guerra civil, al terme municipal d'Alcanar, a càrrec de M. Hel·lena Fibla (llicenciada en Geografia i Història) i Memorial oral dels veïns refugiats al front de l'Ebre: el cas de Tortosa, a càrrec d'Andreu Caralt i Maite Hernández (Terra Enllà. Serveis Turístics).

L'entrada a la Jornada és lliure com a públic oient, però només la inscripció amb pagament (20 €) abans del 7 de novembre, donarà dret als assistents a gaudir del dinar que s'organitza dins la Jornada.

Per a consultar el programa i ampliar informació sobre la XVI Jornada: http://etnologia.tte.cat