Cercar en aquest blog

2/11/2020

Agricultura reuneix la taula tècnica sectorial de valoració del temporal Glòria a les Terres de l'Ebre

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha reunit avui a Amposta la Taula Tècnica de Valoració del Temporal Glòria a les Terres de l'Ebre. La reunió s'ha esdevingut en dos parts, la primera ha tingut lloc al matí amb el sector agrari i la segona ha estat a la tarda, amb pescadors i aqüicultors.

Aquesta és la tercera taula de les tres que s'ha reunit a Catalunya i ha servit per quantificar de manera més exhaustiva els danys i sobretot per explicar les línies d'ajuts incloses en els 11 milions d'euros del fons de contingència que va aprovar aquest dimarts el Govern per donar una primera resposta a les zones agrícoles afectades pel temporal.

Pel que fa a la distribució dels ajuts, les persones afectades es podran acollir a dos tipus d'ajuts: un adreçat a les comunitats de regants i l'altre als productors per poder retornar la capacitat productiva als pagesos mateixos. El Departament també habilitarà una tercera línia d'ajuts adreçada a la  recuperació de la capacitat productiva del sector pesquer i aqüícola dotada amb 2,1 M€.

La proposta d'ajuts extraordinaris pels aiguats persegueix dos grans objectius: recuperar el potencial productiu de les finques de les explotacions agràries i reparar les infraestructures hidràuliques de regadiu (comunitats de regants). Se'n podran beneficiar les persones titulars d'explotacions agràries i les comunitats de regants que hagin patit danys en el potencial productiu de les seves explotacions pel temporal Glòria. Les condicions per poder-s'hi acollir seran les zones incloses en els perímetres informats pels Agents Rurals i els recintes declarats a la DUN2019. La DUN (Declaració agrària) és una declaració anual obligatòria que ha de fer la persona titular de l'explotació agrària, tant si vol sol·licitar determinats ajuts com si no. En el cas de superfície de planters, seran admissibles també aquelles superfícies incloses en planters inscrites al Registre Oficial d'Empreses Proveïdores de Material Vegetal.  

A la reunió d'aquest matí, ha assistit el director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a les Terres de l'Ebre, Ferran Grau, i la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre, la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l'Ebre, UP, JARC, La Càmara i Arrossaires del Delta. I a la reunió de la tarda, han participat  el director general de Pesca i Afers Marítims, així com representats de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l'Ebre (FEPROMODEL) i de les confraries de pescadors del delta.

El departament ha actualitzat la xifra d'hectàrees de cultiu d'arròs  afectades, rebaixant-la a 2.300 ha,  gairebé 1.000 menys de les que es van calcular inicialment. En relació a les instal·lacions de producció de bivalves (musclo i ostra), l'afectació és la mateixa que es va estimar en un primer moment:  a la Badia del Fangar, d'un total de 77 batees (vivers), 9 han quedat destruïdes i 22 amb diferent grau d'afectació. A la badia dels Alfacs, de 90 batees, 4 han estat parcialment afectades. Estimació que es manté.