El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, i la directora territorial d'Empresa i Coneixement, Mercè Miralles, han presentant avui els ajuts a què podran optar els cellers amb denominació d'origen que s'han vist afectats per les conseqüències de la Covid19.
En aquest sentit, el delegat del Govern ha destacat que "el Departament ha posat fil a l'agulla amb un temps record a la petició feta des de les Terres de l'Ebre, amb l'objectiu que els cellers puguin recuperar la seva activitat, i ha destinat un total de 1'65 milions, per aquells cellers que pertanyen a una denominació d'origen, i que tenen més limitat l'accés a la resta d'ajuts de les línies generals implementades pel Govern".
Així, en total a les Terres de l'Ebre, si bé la DO Terra Alta és la més rellevant, també hi ha cellers que pertanyen a d'altres denominacions d'origen per la seva situació geogràfica i característiques del sòl i orogràfiques. En concret, són 73 els cellers de les Terres de l'Ebre que podran optar aquests ajuts, dels quals la DO Terra Alta compta amb 62 i un total de 1.251 viticultors; 6 cellers pertanyen a la DO Montsant, que compta en total amb 69 cellers i 750 viticultors; i finalment 5 cellers ebrencs formen part de la DO Tarragona, que compta amb un total de 52 cellers i 1.367 viticultors.
La directora territorial d'Empresa i Coneixement ha explicat que l'afectació de la pandèmia en l'activitat dels cellers amb denominació d'origen s'explica especialment "per l'aturada del canal HORECA, és a dir, hostaleria, restauració, bars i cafeteries, d'una banda; i de l'altra, per la reducció del nivell d'exportació, per això, hem cregut necessari ajudar-los econòmicament dels del Departament, fent un important esforç, si bé és un sector que associem més a Agricultura" - ha destacat Mercè Miralles, que ha avançat que "un cop publicades ahir les bases al DOGC, en els propers dies, en un termini molt breu, s'obrirà la convocatòria per poder sol·licitar aquestes subvencions".
Concretament, es podran beneficiar d'aquests ajuts els cellers que compleixin, entre d'altres, els següents requisits: tenir la condició de celler; estar inscrits a alguna de les denominacions d'origen de Catalunya; tenir la condició de pime; tenir la seu social o seu operativa a Catalunya i haver patit una reducció de la facturació de com a mínim el 20% per cada treballador d'alta al Sistema especial per a treballadors per compte d'altri agraris, en algun moment del període inclòs entre el 14 de març i el 31 de desembre de 2020, amb un màxim de 6.000€ per celler. I l'import serà en funció de la durada de l'alta de cada treballador al Sistema especial per a treballadors per compte d'altri agraris: 900€ per una durada entre 2 mesos i menys de 4, i 1.200€ per una durada de 4 mesos o més. Aquest import s'abonarà en un únic pagament en el moment en què es resolgui la concessió.
En aquest sentit, el delegat del Govern ha destacat que "el Departament ha posat fil a l'agulla amb un temps record a la petició feta des de les Terres de l'Ebre, amb l'objectiu que els cellers puguin recuperar la seva activitat, i ha destinat un total de 1'65 milions, per aquells cellers que pertanyen a una denominació d'origen, i que tenen més limitat l'accés a la resta d'ajuts de les línies generals implementades pel Govern".
Així, en total a les Terres de l'Ebre, si bé la DO Terra Alta és la més rellevant, també hi ha cellers que pertanyen a d'altres denominacions d'origen per la seva situació geogràfica i característiques del sòl i orogràfiques. En concret, són 73 els cellers de les Terres de l'Ebre que podran optar aquests ajuts, dels quals la DO Terra Alta compta amb 62 i un total de 1.251 viticultors; 6 cellers pertanyen a la DO Montsant, que compta en total amb 69 cellers i 750 viticultors; i finalment 5 cellers ebrencs formen part de la DO Tarragona, que compta amb un total de 52 cellers i 1.367 viticultors.
La directora territorial d'Empresa i Coneixement ha explicat que l'afectació de la pandèmia en l'activitat dels cellers amb denominació d'origen s'explica especialment "per l'aturada del canal HORECA, és a dir, hostaleria, restauració, bars i cafeteries, d'una banda; i de l'altra, per la reducció del nivell d'exportació, per això, hem cregut necessari ajudar-los econòmicament dels del Departament, fent un important esforç, si bé és un sector que associem més a Agricultura" - ha destacat Mercè Miralles, que ha avançat que "un cop publicades ahir les bases al DOGC, en els propers dies, en un termini molt breu, s'obrirà la convocatòria per poder sol·licitar aquestes subvencions".
Concretament, es podran beneficiar d'aquests ajuts els cellers que compleixin, entre d'altres, els següents requisits: tenir la condició de celler; estar inscrits a alguna de les denominacions d'origen de Catalunya; tenir la condició de pime; tenir la seu social o seu operativa a Catalunya i haver patit una reducció de la facturació de com a mínim el 20% per cada treballador d'alta al Sistema especial per a treballadors per compte d'altri agraris, en algun moment del període inclòs entre el 14 de març i el 31 de desembre de 2020, amb un màxim de 6.000€ per celler. I l'import serà en funció de la durada de l'alta de cada treballador al Sistema especial per a treballadors per compte d'altri agraris: 900€ per una durada entre 2 mesos i menys de 4, i 1.200€ per una durada de 4 mesos o més. Aquest import s'abonarà en un únic pagament en el moment en què es resolgui la concessió.