Cercar en aquest blog

2/02/2024

Presentació del llibre 'Carrilaires sota sospita' a Móra d’Ebre

El dia 9 de febrer de 2024, a les 19.00 h, tindrà lloc a la Biblioteca Comarcal Artur Cot i Miró, de Móra d'Ebre, l'acte de presentació del llibre 'Carrilaires sota sospita. Conflicte social, repressió i depuració ferroviària a Móra la Nova', escrit pel filòleg Jordi Duran i Suàrez i editat pel Museu del Ferrocarril a Móra la Nova i l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI). L'acte constarà d'una xarrada de l'autor titulada «La Móra d'Ebre ferroviària», sobre la vinculació històrica de la capital de la Ribera d'Ebre amb el món del carril, i de les intervencions de Jordi Sasplugas i Deu, director del Museu del Ferrocarril; Gerard Mercadé i Pié, cap de Publicacions del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), i Joan Launes i Villagrasa, president de l'Associació Cultural La Riuada de Móra d'Ebre.

'Carrilaires sota sospita' és un treball de recerca històrica que tracta sobre el naixement i l'evolució del sindicalisme ferroviari a Móra la Nova, el desenvolupament dels conflictes sociolaborals que s'hi van produir fins al final de la Guerra Civil i les represàlies que van patir els treballadors que van participar en vagues i moviments de caire revolucionari. L'obra inclou un extens capítol dedicat a la depuració del personal ferroviari durant el primer franquisme (1939-1943), un procés que va afectar a gairebé 300 carrilaires de diferents poblacions de la comarca que treballaven a l'estació i al dipòsit de locomotores de Móra la Nova abans de la Guerra Civil i en la immediata postguerra. Es tracta d'un dels estudis locals més aprofundits que s'han publicat fins ara a Catalunya i Espanya sobre depuració ferroviària franquista, fruit de la consulta a l'Arxiu Ferroviari de la Depuració (AFD) del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH) de Salamanca de la totalitat dels expedients de carrilaires moranovencs afectats pel procés. La recerca, portada a terme entre els anys 2021 i 2023, ha permès redactar més d'un centenar de perfils biogràfics sobre la trajectòria social, laboral i política d'empleats de l'estació i el dipòsit de locomotores de la vila que van ser depurats i, en molts casos, sancionats i represaliats pel règim.

El projecte de recerca que ha donat lloc a l'obra va obtindre l'any 2022 una beca CERE i el 2023 el Memorial Democràtic, organisme adscrit al Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, va atorgar una subvenció a l'APPFI per a publicar el llibre.