Cercar en aquest blog

2/18/2024

Presenten a Tivissa l'obra guanyadora del 21è Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila

Avui ha tingut lloc a Tivissa l'acte de presentació de l'obra guanyadora del  21è Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, 'Arquitectura i urbanisme al territori de la Ilercavònia septentrional a l'ibèric ple (450-425 a 200 aC). El cas de la ciutat de Kum-Castellet de Banyoles (Tivissa, Ribera d'Ebre)', de l'historiador de la Fatarella Ramon Gironès Blanch. L'acte l'ha presidit la regidora de Cultura de Tivissa, Montserrat Perelló, i el president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), Josep S. Cid. La presentació ha anat a càrrec de la Dra. Carme Belarte Franco, membre numerària de l'Institut d'Estudis Catalans i professora d'Investigació ICREA de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, davant d'un auditori format per 40 persones que s'ha aplegat al Casal Municipal.

L'obra presentada constituïx el número 23 de la col·lecció literària El Daliner, editada pel CERE. És el treball acadèmic de fi del Màster Interuniversitari en Arqueologia Clàssica de Ramon Gironès, en el qual l'autor presenta una extensa introducció del marc geogràfic i la protohistòria del territori de la Ilercavònia septentrional i centra el seu interès a recollir tota la recerca practicada al jaciment del Castellet de Banyoles des de la primera campanya d'excavacions arqueològiques del 1930 i fins a les excavacions actuals del Grup de Recerca sobre l'Arqueologia de la Complexitat i els Processos d'Evolució Social de la Universitat de Barcelona (GRACPE-UB).L'obra presta especial atenció en els aspectes arquitectònics i urbanístics de la ciutat ibèrica tivissana i aporta una recreació fotogràfica de l'estructura urbana de la ciutat de Kum, de la configuració de les cases i de les estructures de defensa de què disposava.

La Dr. Belarte ha felicitat l'autor per la rigorositat de l'obra i ha posat de manifest l'avanç dels coneixements sobre la història del jaciment del Castellet de Banyoles que s'ha produït en els últims vint anys, gràcies a un seguit de campanyes d'excavacions i de diferents activitats de debat científic i divulgatives que s'han organitzat en els últims anys. El president del CERE, Josep S. Cid, ha posat en valor la tasca de recerca i de divulgació de les investigacions vinculades a la història de la comarca que impulsa l'entitat que presidix i ha anunciat un futur acord entre el món universitari i l'Institut Ramon Muntaner per a incrementar el lligam entre els centres d'estudis dels territoris parla catalana i la Universitat.

El  Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila és un certamen biennal organitzat pel CERE que promou els estudis de recerca en qualsevol àmbit relacionat amb la comarca de la Ribera d'Ebre.