Cercar en aquest blog

9/27/2007

ENRESA, AMAC i els alcaldes “nuclears” ja treballen per fer possible el cementiri nuclear a Vandellòs-Hospitalet o Ascó

Desprès de les vacances d’estiu, ENRESA, l’AMAC i els alcaldes “nuclears” tornen a emprendre la marxa per tal de fer possible la instal·lació del cemenitiri nuclear a la zona de Vandellòs-Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) o Ascó (Ribera d’Ebre).

Segons ha pogut saber la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) aquests darrers mesos han tingut lloc una sèrie d’esdeveniments, la majoria impulsats pel sector pro-cementiri nuclear, que anirien encaminats a fer possible la instal·lació del cementiri nuclear a les nostres comarques. Aquests fets són:

- Un seguit de contactes entre alts càrrecs d’ENRESA, l’AMAC, i alcaldes dels ajuntaments de les zones nuclears d’Ascó i Vandellòs, que van tenir lloc en un Club de Golf de la zona. En aquestes reunions s’hauria sondejat als alcaldes a la recerca d’algun candidat a acollir el Cementiri Nuclear.

Ens consta que hi va haver alcaldes, que en el seu municipi encara no han aprovat la moció contra el cementiri nuclear, que s’haurien mostrat favorables a acollir aquesta instal·lació.

També ens consta que van ser uns contactes als que no van ser convidats tots els alcaldes de les zones nuclears d’Ascó-Vandellòs, sinó que només es convocava, de forma semi-clandestina, als alcaldes que ENRESA i AMAC consideren el “nucli dur” de les zones nuclears, més receptius a acollir el Cementiri Nuclear.

- Durant l’estiu, al poble de Vandellòs, persones properes a l’Ajuntament de Vandellòs-Hospitalet i ENRESA han estat coordinant una sèrie de visites de jubilats del poble de Vandellòs a la Central Nuclear Vandellòs I. En aquestes excursions, que incloïen un copiós dinar, se’ls hi explicaven els grans beneficis que suposaria per al municipi el fet d’acollir el cementiri nuclear, que es tractaria d’una instal·lació fiable, i que si no s’instal·lava al municipi de Vandellòs-Hospitalet s’instal·laria en un municipi veí, i per tant, no s’obtindrien els beneficis que se’ls havien mencionat. Aquesta mena d’actes, on es dóna informació tergiversada i manipulada, van encaminats a l’establiment d’un estat d’opinió favorable a aquesta instal·lació utilitzant un col·lectiu, com el dels jubilats, molt nombrós al poble de Vandellòs.

- D’altra banda, s’ha tingut constància que en aquestes primeres setmanes de setembre, des d’ENRESA i l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’han iniciat una sèrie de contactes amb persones del municipi afins al sector nuclear, per tal que aquests agents facin de corretja de transmissió del discurs pro-cementiri nuclear per tal de generar un estat d’opinió favorable entre els habitants de l’Hospitalet de l’Infant (que és on resideixen aquestes persones). Talment, la mateixa estratègia que en el seu dia es va utilitzar amb la proposta d’instal·lació de la Central Tèrmica de l’empresa Gas Natural, o amb la proposta del govern central per instal·lar l’ITER.

- També s’ha detectat darrerament, una sèrie de sospitosos moviments de compra-venda de terrenys al sector de municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant on hi ha les centrals nuclears i central tèrmica, a límit d’aquest municipi amb els de Tivissa i l’Ametlla de Mar. Es tracta d’una sèrie d’ofertes de compra, fetes per una “empresa de Madrid”, molt ben pagades per uns terrenys classificats com a no urbanitzables.

- Des de l’AMAC (Associació de Municipis en Àrees Nuclears) s’estan realitzant aquests primers dies de setembre una sèrie d’enquestes telefòniques a la població de les àrees nuclears de Vandellòs i Ascó, on es pregunta la opinió sobre el cementiri nuclear. Entenem que aquestes tipus d’enquestes formen part de l’estratègia del sector pro-cementiri nuclear per tal de copsar l’estat d’opinió de la societat, i disposar d’informació per tal de detectar possibles contratemps i elaborar propostes per eradicar els posicionaments contraris a aquesta instal·lació. Entenem que la veritable estratègia de l’AMAC està més basada en conservar l'assignació de fons que rep d'Enresa, que afrontar veritablement el problema que suposen els residus nuclear i el mal funcionament de les centrals nuclears.

- Recentment diversos alcaldes de les zones nuclears d’Ascó i Vandellòs, convidats per l’AMAC, van assistir a unes jornades nuclears celebrades a Neckarwestheim (Baden-Württemberg, Alemanya), on entre altres coses es va tractar el tema dels cementiris nuclears, constatant que hi ha altres models de gestió de residus al que ENRESA planteja. Com per exemple, el propi model alemany, que planteja la qüestió dels residus un cop ha establert un calendari de tancament de les nuclears i es decanta cap a la construcció d’un magatzem geològic profund.

En general, s’entreveu que el problema dels residus radioactius a l'Estat espanyol es vol solucionar amb l'estratègia d’una gran aportació de fons públics per a la compra de voluntats i en les estratègies de comunicació dels gabinets contractats per Enresa i l'AMAC, per tal de cercar l'acceptació social dels residus.

En un altre ordre de coses, volem denunciar la no aprovació, a la Comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats, d’una proposició no de llei que reclamava al govern espanyol que paralitzés qualsevol tramitació de la Comissió Interministerial a l’hora de trobar i decidir una ubicació per a l'establiment del Cementiri Nuclear fins que no es plantegi un calendari de tancament de les centrals nuclears de l’Estat espanyol. Amb aquesta negativa es manté oberta la possibilitat que algun municipi de les nostres comarques pugui acollir instal·lació nuclear.

Per altra banda, recordem que s’està tramitant al Parlament de Catalunya una proposta de resolució presentada per ERC i ICV, encaminada a rebutjar qualsevol possibilitat que el territori de Catalunya aculli l’ATC. En aquest sentit des de la CANC convocarem reunions amb els diversos grups parlamentaris per tal de fer un seguiment de la tramitació i copsar les intencions de cadascun dels grups polítics en la votació de l’esmentada proposta de resolució.

També volem manifestar la nostra preocupació, com ja vam advertir en comunicats anteriors, per l’anunci fet per part del CIEMAT sobre la proposta d’incloure en les instal·lacions de l’ATC, un reactor nuclear experimental subcrític per a la transmutació dels residus radiactius. Aquest reactor experimental no deixaria de representar més que un risc afegit a una instal·lació com l’ATC, de per si potencialment perillosa i contaminant.

Així doncs, des de la CANC seguirem manifestant la nostra oposició a la possibilitat que a les nostres comarques s’instal·li el Cementiri Nuclear. En aquest sentit, durant les properes setmanes continuarem organitzant un seguit de xerrades arreu del territori: Vandellòs, l’Ametlla de Mar, Tivissa, Ascó, Tortosa, etc.

Des de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya fem una crida al territori emplaçant als ajuntaments que encara no ho han fet a que aprovin mocions en contra de la possibilitat d’ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat en el seu municipi i en qualsevol altre indret de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, així com en el conjunt del territori de Catalunya. Animant a les entitats, associacions, i societat civil en general a manifestar el seu rebuig al cementiri nuclear adherint-se al manifest de la CANC (www.cementirinuclearno.tk)

Des de la CANC exigim a ENRESA i a l’AMAC que acabin amb seva estratègia d’imposar un cementiri nuclear contra la voluntat de la societat civil de les nostres comarques, donat que Catalunya és l’únic territori de l’Estat que els seus ajuntaments i consells comarcals s’han posicionat massivament i clarament en contra del Cementiri.

A dia d’avui 50 Ajuntaments del Camp i l’Ebre, amb 6 capitals comarcals (Gandesa, Móra d’Ebre, Tortosa, Amposta, Reus i Tarragona), i altres municipis significatius com Cambrils, Torredembarra, Altafulla, Sant Carles de la Ràpita, Roquetes, Mont-roig del Camp, l’Ametlla de Mar, o Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; i 7 consells comarcals (Terra Alta, Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, i Alt Camp), que representen gairebé 450.000 ciutadans (el 63% de la població), han aprovat mocions de rebuig al Cementiri Nuclear. ENRESA i AMAC no poden per més temps ignorar el posicionament en contra d’aquest territori, igualment que el Parlament de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat, entendran que aquestes comarques no acceptaran sota cap concepte un Cementiri Nuclear a les seves comarques.

Terres de l’Ebre/Camp de Tarragona, 21 de setembre de 2007