L’acte oficial de lliurament de les beques AERTA a estudiants de la Terra Alta per al curs 2007/2008 tindrà lloc el 13 de setembre a Gandesa, en la segona edició de les beques AERTA.
El programa d’atorgament de beques d’AERTA està destinat als nois i les noies de la comarca que comencin estudis de Tècnic Superior en Instal·lacions Electrotècniques o d’Enginyeria Tècnica Industrial especialitat en Electricitat o Electrònica en algun dels centres homologats existents a les comarques tarragonines.
La selecció dels joves becaris depèn de la direcció del IES Gandesa i té en compte tots els joves que hagin acabat el batxillerat tècnic o científic o la formació professional de primer grau tècnica que resideixin a la Terra Alta. Les beques estan dotades amb 4.000,00 € anuals. Aquest any s’ha aconseguit completar l’objectiu de becar 10 alumnes.
L’acte de lliurament de les beques AERTA corresponents al curs 2007/2008 (diploma + 50% del import de la beca) es realitzarà el dijous 13 de setembre de 2007, a les 12:30 hores, a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta.
Cal tenir en compte que per a operar els parcs eòlics que construiran les empreses associades a AERTA es necessitaran unes 50 persones.
Algunes dades sobre AERTA i els parcs eòlics de la Terra Alta
AERTA (Aprofitament Energies Renovables de la Terra Alta) és una societat creada l’any 2000 a indicació de la Generalitat de Catalunya per a transportar l’energia produïda als parcs eòlics fins a la xarxa de transport de Red Eléctrica de España.
AERTA està integrada per quatre empreses que desenvolupen l’energia eòlica a la Terra Alta: Copcisa, Eòlic Partners, Catalana d’Energies Renovables i Generació d’Energia Sostenible, que posaran en marxa 10 parcs eòlics, amb una potència instal·lada de 424 MW. Això inclou el parc eòlic de Riba-roja, que administrativament no forma part de la Terra Alta, però que està situat pràcticament en el llindar de la comarca.
La construcció del projecte comportarà una inversió de 480 milions d’euros, és a dir, més de dues vegades el PIB de la comarca.
El 75% del total correspon a la fabricació i muntatge dels aerogeneradors, mentre la resta es reparteix entre la obra civil, la instal·lació de 7 subestacions elèctriques, el muntatge de les línies elèctriques, tant internes com externes, i les tasques d’enginyeria i projecte.
És un projecte de gran abast, tant en termes de la seva magnitud, com pel fet que abasta 8 dels seus 12 termes municipals, per bé que tindrà incidència sobre tota la zona.
Però també és un projecte de gran abast en l’àmbit català. La producció elèctrica rondarà els 1.100 GWh anuals, és a dir, al voltant del 2% del total de l’energia elèctrica produïda actualment a Catalunya.
L’energia eòlica també té un impacte molt positiu sobre el medi ambient. Segons dades del Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energia (IDAE), cada kWh d’origen eòlic és 27 vegades més net que 1 kWh de lignit, i 4 vegades més net que un kWh de gas natural.
Tenint en compte la composició actual de la producció energètica catalana, es pot estimar que el projecte evitarà l’emissió d’1,2 milions anuals de tones de CO2 (diòxid de carboni), el principal gas d’efecte hivernacle, a més de 32.000 tones anuals de SO2 (diòxid de sofre, causant de la pluja àcida), i 630 tones anuals de NOx (òxids de nitrogen, precursors de l’ozó troposfèric).