Cercar en aquest blog

5/06/2016

I Jornades d’arqueologia de les Terres de l’Ebre

El 6 i 7 de maig tindran lloc les I Jornades d'arqueologia de les Terres de l'Ebre al Palau Oliver de Boteller. Aquesta iniciativa dels Serveis Territorials del Departament de  Cultura a les Terres de l'Ebre i del Servei d'Arqueologia i Paleontologia compta amb el suport científic i està organitzada conjuntament amb Museu de les Terres de l'Ebre i la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona i l'Institut de Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre, del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Així la inauguració d'aquestes primeres Jornades, que tindrà lloc el divendres 6 de maig, a les 09.30 hores, a la seu dels Serveis Territorials de Cultura, anirà a càrrec del director territorial de Cultura, Ferran Bladé; el director del Campus de les Terres de l'Ebre – URV, Azael Fabregat, i d'Àlex Farnós, director del Museu de les Terres de l'Ebre.

Des del 1992 el Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya organitza arreu del territori català jornades d'arqueologia, però a les Terres de l'Ebre no s'ha fet cap trobada des del 1999, tot i que el treball arqueològic des d'aleshores ha estat continu. Per aquest motiu, s'han volgut organitzar a Tortosa aquesta Jornada, concebuda com un espai de treball amb la voluntat d'oferir als investigadors i a totes aquelles persones interessades en el passat del territori i en la seva recerca, el fruit de les intervencions arqueològiques, preventives o d'urgència i dels projectes de recerca que s'hi han dut a terme al llarg dels darrers deu anys. 

Serà una oportunitat per escoltar els diferents professionals que hi han treballat, així com per assabentar-se de les investigacions en curs. 

El programa presenta quaranta-quatre comunicacions distribuïdes en diferents blocs, que es desenvoluparan per àmbits cronològics des de la prehistòria fins a l'època recent. En el primer bloc, s'han volgut destacar els treballs de recerca, conservació, gestió i difusió efectuats als conjunts de pintura rupestre, especialment al conjunt de les Ermites d'Ulldecona. En el segon, s'ha volgut incidir en les actuacions de rehabilitació i socialització del patrimoni arqueològic, per aquest motiu part de les comunicacions es dediquen a la tasca dels museus i als treballs de museïtzació de jaciments com Sant Miquel de Vinebre i la Gessera de Caseres. Finalment es clourà amb una visita guiada al jaciment de l'Assut de Tivenys.

Aquestes Jornades d'Arqueologia són un bon pretext per posar el valor la tasca realitzada pels investigadors i professionals de l'arqueologia, les institucions i les entitats de les Terres de l'Ebre. Per això, també es publicaran les actes de les Jornades i es lliuraran als assistents, publicació que inclourà vuitanta comunicacions, les exposades en la Jornada en són una selecció, així com també un resum exhaustiu de  totes les intervencions executades al territori. Tot aquest conjunt de dades esdevindrà una eina de coneixement essencial per als investigadors i estudiosos del territori català.

En aquest moment ja es pot copsar l'interès que han suscitat les Jornades entre els professionals d'arreu de Catalunya i entre les universitats perquè quinze dies abans de les Jornades ja s'ha hagut de tancar la inscripció amb gairebé un centenar d'inscrits.