Cercar en aquest blog

5/07/2016

Ulldecona acull el primer Fòrum de Literatura del Món Rural

Ulldecona ha sigut avui el punt de trobadade diverses experiències i debat entre escriptors de literatura del món rural d'arreu del país dins les activitats planificades en el I Fòrum de Literatura del Món Rural. La jornada s'ha iniciat a les 10'30 del matí, i a la Sala de Sessions de l'Ajuntament, amb la benvinguda institucional a càrrec de Núria Ventura, alcaldessa d'Ulldecona, Carles Duarte, president de la Fundació Carulla, Josep Moragrega, president d'Òmnium Terres de l'Ebre i dels organitzadors de Terra de Cruïlla, un projecte que promou unir iniciatives i objectius envers la posada en valor de l'extens llegat cultural que, a través dels seus escriptors, uneix una diversitat de territoris que comparteixen uns valors comuns, com la seva llengua, historia i cultura. 

Aquest projecte neix a Vall-de-roures (Matarranya), punt de confluència entre l'Aragó, País Valencià i Catalunya, on es troba situada la llibreria Serret i té l'objectiu de reviscolar els territoris de cruïlla passant de perifèrics a centrals en la projecció cultural i la creació literària. La voluntat d'unir forces a l'hora de promoure l'intercanvi cultural és el camí que s'inicia amb jornades com el Fòrum de Literatura del Món Rural d'Ulldecona i el Premi literari Serret – Terra de Cruïlla, que serà presentat també dissabte al matí per part del seu promotor, Octavi Serret.

Posteriorment s'ha fet la presentació de «Col·leccionistes dels oblits. Una mirada plural al patrimoni» de Marta Farré, nou volum de la Col·lecció Museu Vida Rural, guanyador de la Beca Maria Font de Carulla de recerca etnològica, i la projecció de l'audiovisual «Absències» del Museu de la Vida Rural.

El Fòrum ha continuat amb la presentació de la Fira Llibre Ebrenc i de la Fira Litterarum de Móra d'Ebre, per part del seu director l'Albert Pujol, la presentació del projecte «Patrimoni oblidat, memòria literària», impulsat per l'Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana a càrrec de Josep Santemases, i una xerrada sobre el projecte d'èxit «Estiu al Priorat», per part de Pilar Garriga.

Finalment ha tingut lloc lloc una trobada d'escriptors amb una taula rodona sobre la literatura del món rural moderada per Jordi Llavina, director de la Col·lecció Museu Vida Rural de l'Editorial Barcino i que comptarà amb la participació dels escriptors Pep Coll, Joan Todó, Jesús Mª Tibau, Emigdi Subirats i Amàlia Roig. El Fòrum ha acabat amb una foto col·lectiva, la signatura de llibres per part dels autors participants i una lectura pública, a la Plaça de l'Església, de fragments de literatura del món rural amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de les Terres de l'Ebre.