Cercar en aquest blog

5/10/2016

Un episodi de precipitació molt abundant al Pirineu i Prepirineu fa augmentar notablement les reserves d'aigua


Precipitació acumulada 8 i 9 de maig
 
La depressió situada a l'oest de la península Ibèrica ha provocat un episodi de pluja general a Catalunya entre diumenge 8 i dilluns 9 de maig, acumulant més de 50 mm a bona part del Pirineu i del Prepirineu. A cotes altes del vessant sud, en alguns llocs s'han recollit més de 100 mm al llarg de l'episodi, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya.
 
 
 
El següent mapa mostra la precipitació acumulada a Catalunya entre els dies 8 i 9 de maig. S'ha obtingut a partir de les dades de 279 pluviòmetres, dels quals 179 formen part de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 100 de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM):

Estacions de la XEMA i de la XOM que en aquestes jornades han recollit més de 50 mm
La distribució de la precipitació acumulada mostra un màxim molt marcat a l'àrea del Pirineu i Prepirineu. El vent del sud a les capes mitjanes i altes, humit i relativament càlid, ha incidit de forma perpendicular a la serralada, fet que ha afavorit l'ascens de l'aire i la formació de nuvolositat, amb precipitació persistent.
 
La taula següent mostra les estacions de la XEMA i de la XOM que en aquestes jornades han recollit més de 50 mm:
Gruix de neu nova i la precipitació acumulada
Els 191,8 mm d'Espot (2.519 m), dels quals 81,1 mm van caure diumenge i 110,7 mm dilluns, són un registre molt destacat, però consistent amb la situació de sud que ha provocat l'episodi. En una de comparable, entre el 19 i el 21 d'octubre de 2012, la mateixa estació va recollir 199,6 mm, dels quals 137,2 mm van caure el dia 19.
 
Tempestes i ratxes fortes de vent
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, durant la major part de l'episodi la precipitació ha estat continuada i d'intensitat entre dèbil o moderada, tot i que dilluns al vespre es van produir xàfecs d'intensitat forta, acompanyats de tempesta i ratxes de vent fort. Van entrar per les Terres de l'Ebre i van creuar l'interior del Principat de sud-oest a nord-est.
 
L'estació de Prades (Baix Camp) va recollir fins a 27,0 mm en 30 minuts, superant el llindar de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de precipitació. D'altra banda, diverses estacions van mesurar més de 2 mm en 1 minut: 2,9 mm a Prades (Baix Camp), 2,8 mm a Ascó (Ribera d'Ebre), 2,3 mm al Montsec d'Ares (1.572 m, Pallars Jussà) i 2,2 mm a Vallfogona de Balaguer (Noguera).
 
Pel que fa a les ratxes màximes de vent associades als xàfecs de dilluns al vespre, cal destacar els 99,7 quilòmetres per hora (km/h) a la Tosa d'Alp 2.500 (Cerdanya), 97,9 km/h al Montsec d'Ares (1.579 m, Pallars Jussà), 97,6 km/h a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà). Fora del Pirineu i Prepirineu, destaquen els registres del Priorat. Es va arribar als 88,9 km/h a Margalef i als 82,4 km/h al Pantà de Siurana.
 
Neu a les cotes més altes del Pirineu
 
La massa d'aire temperat va fer que la cota de neu se situés, en general, entre els 2.400 i els 2.600 metres, o fins i tot per sobre al Pirineu oriental, i va baixar fins als 2.000-2.200 m durant els xàfecs de dilluns al vespre. La taula següent mostra el gruix de neu nova i la precipitació acumulada al llarg de l'episodi a les estacions de la XEMA situades a major altitud, entre els 2.400 i els 2.500 m, on la pluja es va alternar amb la neu o aiguaneu al llarg de l'episodi: 
Increment de les reserves
 
Als rius, l'impacte més important del darrer episodi de precipitacions ha estat a la conca catalana de l'Ebre. Segons les dades que facilita l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en l'àmbit de les  conques internes el principal increment de cabal s'ha produït a la del Llobregat. A la capçalera  s'han arribat a superar els 90 metres cúbics per segon  (m3/s), quan el volum habitual és d'entre 4 i 5 m3/s. Aquesta situació ha motivat un avís de prealerta a la zona de Berga.
 
En el cas del Ter, s'han superat els 40 m3/s a la capçalera, quan el volum habitual sense pluja se situa entre 6 i 7 m3/s. En aquest cas no s'han produït fins ara avisos de prealerta de l'Inuncat.
 
Els embassaments de les conques internes estan aquest dimarts per sobre del 70% de la seva capacitat. Es preveu que el volum d'aigua s'incrementi durant els propers dies tant per les aportacions de les escorrenties del terreny com pels nous episodis de pluja previstos per entre les properes 48 i 72 hores.
 
Per conques, cal remarcar la del Llobregat, que ha incrementat les reserves 4 punts percentuals en les últimes 24 hores, augmentant del 79% al 83% l'aigua acumulada. A la del Ter, les pluges i les aportacions que hi estan arribant l'han situat al 65%, informa l'ACA.  Destaca la pujada d'un punt a l'embassament de Darnius-Boadella, que ara es troba al 66,8%, sobretot perquè permetrà satisfer la demanda d'aigua per al reg.