Cercar en aquest blog

9/22/2016

Aubà: ‘Sense cabal no hi ha sediments; sense sediments no hi haurà Delta’

 
El senador Miquel Aubà, acompanyat de l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, i del vicepresident primer de la Federació de l'Ebre d'ERC, Francesc Gas, ha recordat que 'la subsistència del delta de l'Ebre depèn de l'arribada d'un cabal suficient i de sediments que el riu aporta a la desembocadura per mantenir la plana deltaica'. En aquest sentit, el senador ha afegit que 'sense cabal no hi ha sediments, i sense sediments no hi haurà Delta'.
 
Davant d'aquesta situació, Aubà ha registrat una moció al Senat demanant al Govern espanyol 'que aprovi una partida econòmica per elaborar un projecte pilot de transferència controlada de sediments des de l'embassament de Riba-roja d'Ebre fins a la desembocadura del Delta, amb la finalitat que s'executi l'any 2017'. La base d'aquest projecte serien els treballs que han fet la Universitat Politècnica de Catalunya i l'IRTA. De fet, el partit republicà, des de fa uns quants anys i reiteradament presenta una esmena als pressupostos generals de l'Estat exigint una partida econòmica per executar una prova pilot d'aquest tipus.
 
La moció també demana que 'es redacti i aprovi un Pla de gestió integral dels sediments de la conca de l'Ebre' perquè, segons el senador, 'en aquests moments el Govern espanyol no preveu, ni al Pla Hidrològic ni enlloc, fer cap actuació per augmentar l'aportació de sediments al Delta'.
 
Francesc Gas ha afegit que 'els sediments no només són un greu problema de subsidència per al delta de l'Ebre i, per tant, de futur, sinó que els que s'acumulen als embassaments de la conca de l'Ebre redueixen la possibilitat d'emmagatzemar més aigua que, al cap i a la fi, és la finalitat que tenen'. Gas ha recordat que una manera de recuperar aquests sediments seria obrir les comportes del fons dels embassaments, tal com fixa la normativa de la concessió que mai s'ha complert.
 
Adam Tomàs ha advertit que la necessitat d'aportar més sediments al Delta va més enllà d'aspectes mediambientals, perquè 'pot afectar, a mig termini, zones urbanitzades com ara Riumar, que podria acabar desapareixent', i també perjudicar el sector agrari, perquè 'el conreu de l'arròs, cada dia més complicat per la salinització conseqüència de la regressió del Delta, ara també requereix que es construeixin barreres per evitar que el mar inundi més terreny'. Tomàs ha reivindicat l'aportació de sediments com un mètode natural de gran ajuda per evitar aquestes situacions.