Cercar en aquest blog

9/27/2016

El Govern català reclama una quota de 98 tones anuals de tonyina per a restablir la pesquera de la flota artesanal costanera

El Govern de Catalunya reclama l'autorització d'un total de 49 embarcacions artesanals costaneres per a la captura dirigida de tonyina, per una quota total anual de 98 tones (a raó de 2 tones per barca, d'acord amb els estàndards de l'ICCAT).

 

Alhora, reclama que es mantinguin intactes els drets de pesca de la flota d'encerclament i de palangre de superfície amb port base a Catalunya, que conjuntament gaudeixen del 32,4% de la quota de l'Estat i que els darrers anys ha contribuït decisivament a la recuperació de l'espècie. En aquest sentit, el Govern català reclama que s'habilitin els mecanismes que atorguin les màximes garanties als actuals operadors catalans amb quota assignada.

 

En l'actualitat, 10 anys després del seu inici, el pla de recuperació de la tonyina es considera un exemple d'èxit a nivell internacional. Els bons pronòstics pel que fa a la recuperació de la població han portat l'ICCAT a augmentar la captura total admissible (coneguda com a TAC, per les sigles en anglès), passant de les 16,142 tones el 2015 a 23,155 tones el 2017.

 

El Govern de Catalunya considera que, atenent consideracions socials i de dinàmica de les pesqueres, l'assignació de les noves possibilitats de pesca per a la flota artesanal costanera mediterrània hauria de provenir preferentment d'una nova quota total, paral·lela i independent del TAC ja existent, i que fos específica per a aquest tipus de pesca. La decisió sobre l'establiment d'aquest sistema dual de possibilitats de pesca hauria d'ésser adoptada a nivell de l'ICCAT, previ suport de la UE i els Estats membres, incloent-hi el Govern espanyol.

 

Al llarg dels propers dies el Govern de Catalunya traslladarà aquesta posició al MAGRAMA i la defensarà davant les instàncies oportunes. La propera reunió de l'ICCAT tindrà lloc a Portugal entre el 14 i el 21 de novembre i les discussions preparatòries entre les diverses parts sobre les mesures a adoptar començaran els propers dies.

 

La gestió de la pesquera de tonyina

 

La tonyina és una espècie migradora freqüent a les costes catalanes, que ha estat objecte d'una pesquera tradicional, diversa, des de temps antics.

 

El 2006, atenent la situació crítica de la població, la Comissió Internacional per a la conservació de la Tonyina de l'Atlàntic, l'ICCAT, va establir un pla de recuperació que limitava fortament les captures i imposava mesures de control més estrictes i efectives.

 

La gestió de la pesquera de tonyina es fonamenta en un sistema de quotes. El Govern espanyol gestiona la seva part de la quota que l'ICCAT atribueix al conjunt de la UE.

 

El 2008 es va adoptar una congelació de la capacitat pesquera, arran de la qual la flota artesanal costanera mediterrània de l'Estat espanyol va quedar exclosa d'aquest repartiment de quota, situació que es manté avui dia. Així, per primer cop l'activitat tradicional de captura estacional de tonyina per la flota artesanal costanera restava prohibida.

 

Aquesta situació contrasta amb el fet que entre 2001 i 2006 un total de 108 embarcacions artesanals costaneres catalanes van gaudir de llicències de captura de tonyina, de las quals 49 en van reportar captures oficialment.

 

El Govern de la Generalitat considera que ha arribat el moment de restablir les possibilitats de pesca de la flota artesanal costanera mediterrània. Cal recordar que el reglament europeu que transposa el pla de recuperació de l'ICCAT afirma que "A l'hora d'implementar el pla de recuperació, la Unió i els Estats membres haurien de fer el possible per a promoure l'activitat pesquera costanera i l'ús d'arts de pesca i tècniques que siguin selectives i tinguin un baix impacte ambiental, incloent-hi arts i tècniques pròpies de les pesqueres artesanals i tradicionals, tot contribuint a un bon nivell de vida en les economies locals".