Cercar en aquest blog

9/15/2016

Presentació de l’exposició Itinerari d’una memòria enfrontada

Aquest proper divendres, 18 de setembre, a les 20:00 h s'inaugurarà, a l'Església del Poble Vell de Corbera d'Ebre, l'exposició fotogràfica Itinerari d'una memòria enfrontada, obra de l'historiador i fotògraf Oriol Riart Arnalot.

Presidiran l'acte el president del Consell Comarcal, Carles Luz, i l'alcalde de Corbera, Antonio Álvarez, a més del president de l'Associació del Poble Vell, Jaume Ferré.

Es tracta de la primera exposició que organitzen, conjuntament, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre i l'Associació del Poble Vell de Corbera d'Ebre.

L'exposició és un recorregut fotogràfic pels principals indrets que durant nou mesos (abril – desembre de 1938) van esdevenir la línia del front a Catalunya, resseguint els rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre. Prop d'un centenar d'imatges dels escenaris d'aquella guerra acompanyats de fragments de dietaris dels que hi van combatre durant aquells mesos són el conjunt principal d'una exposició que ha estat itinerant des de l'any 2007. En aquest nou anys ha passat, entre d'altres, per Tremp, Mollerussa, Berga, Falset, Balaguer, Móra d'Ebre, Tarragona, Vic, Lleida o Barcelona.

L'objectiu de l'autor és, a partir de la fotografia, despertar l'interès de l'espectador per tot allò que envoltà la Guerra Civil a través d'uns fets i d'un territori concrets. Cal conèixer el passat per entendre el present, i cal conèixer un territori per poder-lo respectar i estimar. Ambdós coneixements esdevenen necessaris per preservar el patrimoni cultural i històric de qualsevol indret. En aquest cas, el patrimoni de la que fou la darrera línia de defensa davant l'allau del franquisme i la foscor de la Dictadura.

L'exposició romandrà oberta entre el 16 de setembre i l'1 de novembre, i es podrà visitar als matins, coincidint amb l'horari de visita al Poble Vell de Corbera d'Ebre.