Cercar en aquest blog

1/12/2017

El Departament d'Agricultura promou la demanda i l'aprofitament de fusta i la gestió dels boscos amb criteris de sostenibilitat


Moment de la roda de premsa amb la consellera Meritxell Serret i el nou vicepresident del CPF Josep M. Vila d'Abadal
Moment de la roda de premsa amb la consellera Meritxell Serret i el nou vicepresident del CPF Josep M. Vila d'Abadal
Avui s'ha constituït del nou Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal amb la incorporació de Josep Maria Vila d'Abadal com a màxim representat de la propietat privada
 
Meritxell Serret: "Propietaris privats, públics,  administracions i organismes hem d'anar tots a la una per gestionar de manera  activa i sostenible les nostres masses forestals "
 
 
"L'objectiu de la conselleria d'Agricultura és impulsar una política forestal de país per donar suport a la gestió forestal sostenible,  per promoure la demanda de fusta i que els aprofitaments forestals tinguin més viabilitat, i mantenint alhora el patrimoni natural i la biodiversitat". Així s'ha expressat la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i presidenta del Centre de la Propietat Forestal (CPF)  durant la roda de premsa posterior a la constitució del nou Consell Rector. Una reunió que ha servit per nomenar a Josep Maria Vila d'Abadal vicepresident primer d'aquest organisme en representació dels propietaris privats dels boscos que després de 20 anys han pogut elegir els seus representants en unes eleccions que es van celebrar  el passat 17 de desembre.
 
 
Nous representants al Centre de la Propietat Forestal
Les darreres eleccions que s'havien fet al CPF van ser l'any 1997 i no s'havien tornat a convocar fins ara, tot i les reiterades peticions dels representants de la propietat privada en el Consell Rector i de les organitzacions agràries i forestals de Catalunya. Amb una participació de 1005 propietaris forestals, representant el 28,3% de l'electorat,  la candidatura del Consorci Forestal-Boscat va obtenir 4 vocalies mentre que l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre va aconseguir una vocalia. Avui s'ha noment a Josep Maria Vila d'Abadal nou vicepresident primer de l'entitat.
 
Des del Departament i com a presidenta del CPF la consellera Serret ha explicat que "encarem aquesta etapa amb el convenciment de la necessitat de gestionar els boscos de Catalunya, que son el 60 % de la superfície del país, dels quals el 70 % és de propietat privada, i per tant el CPF ha de fer la funció de dinamitzar la gestió en aquests espais".
 
Durant la seva intervenció Vila d'Abadal ha destacat la "necessitat de seguir endavant amb les polítiques impulsores de gestió forestal perquè els boscos siguin una infraestructura important i reconeguda d'aquest país i que millorin la seva situació econòmica i de sostenibilitat".
 
Amb el CPF, els silvicultors disposen d'un organisme d'administració pròpia, que integra les diferents competències amb incidència en els boscos privats de Catalunya i que els permet que participin activament en l'establiment de les polítiques forestals.
 
El Centre de la Propietat Forestal (CPF) és una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia adscrita al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb competències en l'ordenació, el foment i la gestió dels terrenys forestals de titularitat privada de Catalunya.
 
Aprofitaments forestals i conservació
 
La política forestal ha de tenir un clar compromís ambiental que acompanyi l'explotació de la fusta i que alhora vetlli pel bon estat de l'ecosistema. "Una de les estructures principals que tenim són els boscos i els hem de posar en valor
amb una política forestal de país que generi economia i que conservi la biodiversitat"  El Departament d'Agricultura continua donant impuls als canvis de model energètic del país, reforçant l'estratègia de biomassa de qualitat. "Treballem per una política forestal per mitigar el canvi climàtic com a principal embornal de CO2, desenvolupament rural i manteniment de llocs de treball", aquest segons la consellera és un dels grans reptes que tenim a sobre la taula. Com ho és també "aconseguir ocupar el lloc que pertoca als boscos i la gestió forestal, en una societat enormement canviant i principalment urbana que vol gaudir d'espais forestals per a molts usos diferents i que hem d'aconseguir que siguin complementaris i amb diàleg permanent amb la propietat" ha conclòs la presidenta del CPF.
 
Així, Serret ha explicat que cal donar suport des de l'administració per realitzar aquesta gestió forestal, però sobretot és necessari reactivar la demanda de fusta i els productes fustaners perquè els aprofitaments forestals tinguin més viabilitat per sí sols. En aquesta línia el Departament d'Agricultura treballa conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i l'Institut Català de la Fusta ( INCAFUST) per buscar noves sortides al mercat de la fusta que pugui significar una major demanda de matèria prima a millor preu i per tant major rendibilitat dels aprofitaments forestals, més que incrementar les aportacions per subvenció. Així doncs, es treballa amb el sector de la transformació de la fusta per impulsar el mercat de la fusta per la construcció, en concret la fusta contralaminada per les estructures en edificacions, un mercat que ja està obrint camí a la resta d'Europa.
 
 
Associacionisme i consens
 
Meritxell Serret també ha volgut destacar l'esforç que està fent el Departament en el foment de l'associacionisme i la cooperació  entre propietaris per la comercialització dels productes i per tant en la millora dels marges en els aprofitaments . També i sobretot en promoure la gestió forestal sempre  amb el consens i la participació  dels propietaris privats i públics de Catalunya
 
Davant d'un dels principals riscos que són els incendis, cal una bona gestió forestal que  tingui per objectiu evitar els grans incendis i gestionar les masses que han esdevingut contínues pels canvis i l'abandonament que ha patit el món rural i les activitats lligades als boscos. Per això, des del Departament aquest 2017 es continuen planificant i determinant les zones prioritàries d'actuacions de prevenció de grans incendis, coordinadament amb el cos de bombers.