Cercar en aquest blog

1/26/2017

Es constitueix la Comissió de Seguiment per a la problemàtica ambiental de Flix


Imatge
La Comissió d'Informació i Seguiment tècnic per a la problemàtica de Flix s'ha constituït avui per abordar de manera integral la casuística d'aquest municipi derivada de l'activitat de l'empresa Ercros. Així, aquest òrgan que el Govern es va comprometre a crear farà el seguiment exhaustiu de la descontaminació del riu, dels sòls i del desmantellament industrial de la línia de clor d'aquesta companyia, que finalitza la seva activitat al desembre del 2017.
 
La primera reunió d'avui d'aquest òrgan ha estat presidida per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà. A banda dels 13 experts independents proposats per la Generalitat, l'Ajuntament i l'empresa Ercros, també hi ha assistit l'alcalde de Flix, Marc Mur, i representants de diferents unitats de la Generalitat: de l'ARC, de l'ACA, de la Direcció General de Qualitat Ambiental, el Departament de Salut i el Departament d'Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General d'Indústria, així com de l'assessoria jurídica de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat.
 
Expedient informatiu
 
Durant la trobada, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu per a investigar els nous punts de possible contaminació a l'entorn de la planta d'Ercros. A l'espera de rebre oficialment l'informe emès per l'Ajuntament de Flix, l'ARC ha avançat el procediment a seguir en aquest cas. Així, obrirà un expedient per tal de recollir tota la informació necessària i localitzar als propietaris dels terrenys afectats, per poder dur a terme sondejos necessaris per avaluar i impulsar els estudis específics per determinar el causant de la contaminació i impulsar les mesures de descontaminació a dur a terme.
 
La trobada també ha servit per compartir i actualitzar l'estat de la qüestió en quant a les actuacions de descontaminació de sòls. Així, tècnics de l'ARC han explicat als membres de la comissió l'històric d'accions dutes a terme als terrenys d'Ercros, els treballs executats, les solucions adoptades i l'estat actual d'execució del projecte de descontaminació a la zona del dipòsit i l'Aubal, així com l'avaluació dels treballs tècnics de la zona de la fàbrica.
 
Tres comissions de treball i reunions cada 3 mesos
 
La constitució de la comissió ha servit per determinar la periodicitat de les reunions, així com els mecanismes de treball. En aquest sentit, s'ha establert un termini de 3 mesos entre cada convocatòria, i la creació de tres comissions de treball específiques pel seguiment dels diversos temes.
 
Concretament, es crearà una comissió de treball específica per al tema de sòls i subsòls del recinte fabril; una altra sobre els treballs de l'embassament i el riu, en coordinació amb la comissió especial impulsada conjuntament amb el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, i una comissió de dinamització de l'activitat industrial a Flix, per analitzar les possibilitats de generació de nova activitat econòmica i el manteniment de l'actual.