Cercar en aquest blog

2/22/2017

Esquerra aconsegueix que el Congrés insti el Govern a actualitzar i dotar de mitjans els plans d’emergència nuclear

 
La comissió d'Energia, Turisme i Agenda Digital del Congrés de Diputats ha aprovat aquesta tarda la Proposició No de Llei d'Esquerra Republicana de Catalunya que demana l'actualització dels plans d'emergència nuclear de la demarcació de Tarragona i la dotació de mitjans per a una implementació efectiva. La PNL republicana, que ha incorporat una esmena transaccional del PSOE, ha estat aprovada per unanimitat.
 
El diputat Jordi Salvador ha volgut posar en evidència 'la preocupació per la seguretat dels nostre ciutadans i l'obligació d'actualitzar uns plans que en alguns termes són obsolets, dotant-los dels mitjans adequats per aplicar-los de manera efectiva'.
 
Salvador s'ha mostrat molt satisfet per la unanimitat, 'perquè la seguretat dels que viuen prop de les nuclears ha de ser una prioritat d'Estat, i fins ara en alguns aspectes no ho ha estat'. El diputat ha exposat les mancances de mitjans que pateixen molts pobles propers a les centrals catalanes per afrontar els plans d'emergència,  i les deficiències que presenten diverses infraestructures de comunicació, telecomunicacions, electricitat i viàries, que són vitals per poder implementar els plans amb garanties.
 
Salvador ha exposat que 'davant les mancances de mitjans en poblacions molt properes a les centrals, proposem redefinir y modificar els radis d'actuació dels plans d'emergència nuclear'. Els republicans, seguint l'experiència japonesa arran dels fets de Fukushima, han demanat modificar la zona II de seguretat, que ara inclou els municipis ubicats entre els 10 i 30 quilòmetres de les centrals, creant una nova subzona IIA on se situarien els nuclis de població que s'ubiquen entre els 10 i 20 quilòmetres de les centrals.
 
Segons Salvador, 'aquesta subzona inclourà 34 municipis de les comarques del Baix Camp, el Baix Ebre, les Garrigues, el Priorat, el Segrià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, que ara no compten amb els mitjans necessaris per afrontar una situació d'emergència. Tal com demana la PNL, tindran una partida extraordinària per actualitzar i equiparar els mecanismes de protecció civil als de la resta de municipis inclosos en la zona I, és a dir, els que estan en un radi de 10 quilòmetres de les centrals'.
 
El text aprovat també demana dur a terme les actuacions necessàries per disposar en un estat òptim dels mitjans i infraestructures de comunicació, telecomunicació, electricitat i viàries per poder desenvolupar amb eficàcia les funcions que fixen els plans d'emergència nuclear d'Ascó i Vandellòs. A més, es portarà a terme de manera immediata la transposició de la Directiva 2014/87/EURATOM del Consell, de 8 de juliol de 2014, per la qual es modifica la Directiva 2009/71/Euratom, per la qual s'estableix un marc comunitari per a la seguretat nuclear.