Cercar en aquest blog

2/16/2017

Primera reunió del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de la Salut Pública de les Terres de l'Ebre


Constitució del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut de les Terres de l'Ebre
El delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, han presidit aquest matí a Tortosa la primera reunió del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública de les Terres de l'Ebre.
 
La reunió ha comptat també amb la participació dels representants dels diferents departaments de la Generalitat, del món local, l'acadèmic, el tercer sector,  els proveïdors de salut, el teixit associatiu i els col·legis professionals de l'Ebre. Així, aquest Consell és un òrgan amb base territorial per treballar de forma transversal la salut en totes les polítiques.
 
La confluència de factors econòmics, socials, polítics i ambientals, és a dir, els determinants socials de la salut, configuren la forma de viure i emmalaltir de les persones, i el 80 per cent d'aquests determinants es troben fora del sistema sanitari.
 
El Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) aprovat pel Govern l'any 2014 vol precisament incidir en els determinants socials de la salut amb accions realitzades en àmbits no sanitaris. En aquest sentit, la millora de la qualitat de l'aire o de l'aigua, l'augment de la seguretat viària i l'esforç per disminuir el fracàs escolar són alguns exemples d'actuacions sectorials amb impactes en la salut.
 
En el marc d'aquesta sessió del Consell s'ha presentat un primer diagnòstic de salut al territori, a partir de les dades demogràfiques, de desigualtat, i d'acord amb els indicadors  bàsics de salut, els estils de vida i els determinants socials per dur a terme una estratègia de salut a totes les polítiques.
En aquesta primera reunió ha quedat palès que la salut és un bé individual però, també és un patrimoni comú a cuidar i una responsabilitat de tots, que mereix l'esforç conjunt per promoure la salut, l'equitat i la sostenibilitat, en la línia dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.
 
Fruit del debat generat, on han estat presents les especificitats i necessitats percebudes des les comarques ebrenques, s'han identificat diferents oportunitats de millora que es treballaran en futures comissions tècniques.