Cercar en aquest blog

3/15/2017

Unió de Pagesos dóna suport a l’establiment d’un cànon a la concentració de parcs eòlics per compensar l’impacte en els municipis afectats

Unió de Pagesos dóna suport a la proposta de l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC) per establir un cànon a la concentració de parcs eòlics amb l'objectiu de compensar els municipis afectats per l'impacte d'aquestes instal·lacions. En els últims anys, grans empreses han implantat parcs eòlics a les comarques de la Plana de Lleida, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i l'Anoia.

El Consell Nacional del sindicat ha aprovat donar suport a l'establiment d'una normativa catalana que compensi els impactes territorials i ambientals dels municipis on estan concentrats els parcs eòlics, com existeix en altres autonomies. Per això, considera que cal establir un cànon que hauria de nodrir un fons compensatori per al medi rural que financés mesures de desenvolupament rural, socials i de reactivació econòmica per tal de frenar l'envelliment i la despoblació d'aquestes zones.

Aquest fons compensatori també hauria de dedicar un percentatge de l'import obtingut per a un programa d'estratègia Leader destinat a les empreses ubicades en aquests municipis, i per finançar estudis i informes sobre l'afectació eòlica, per a campanyes de formació, difusió i sensibilització, projectes de recerca, desenvolupament i innovació en la millora de l'impacte ambiental de la producció eòlica, de l'eficiència energètica i del foment de l'autoconsum. 

Unió de Pagesos també defensa que l'establiment de cànon eòlic sigui progressiu en funció de la potència instal·lada a cada parc i que n'estiguin exempts els aerogeneradors aïllats o parcs eòlics de menys de 4,5 MH de potència i instal·lacions destinades a autoconsum.