Cercar en aquest blog

4/29/2017

El Sirga Festival 2017 incorpora més dies de programació i més poblacions

La quarta edició del Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local, SIRGA – Músiques de Recerca i Patrimoni arriba farcida de novetats sense perdre però el seu objectiu. Segons ha recordat avui el director del festival, Joan Bagés, en la presentació del programa i del cartell, "l'objectiu del festival segueix sent potenciar la creació sonora i musical d'arreu del món com un valor i un motor de progrés, alhora que donem a conèixer els nostres creadors i intèrprets dins i fora dels Països Catalans. Pedagogia, difusió i concerts". Objectiu que es busca amb la participació d'artistes i grups de renom internacional com ara Alessandra Rambolà, Nuria Andorrà i l'Ensemble L'Itinéraire però sense oblidar el component més local amb músics com Daniel Carbonell, Laia Armengol, Joan Martí Frasquier, Àlex Sansó  i amb grups com Morphosis Ensemble o la Kammart Ensemble.

Entre les novetats més destacades hi ha la programació de més dies. "SIRGA FESTIVAL s'eixampla en l'espai geogràfic i en el temps, i podem dir que ja s'aproxima més a una programació de temporada que a un festival concentrat en pocs dies", ha valorat Bagés. Així, avui mateix, ja hi ha hagut dos concerts posteriors a la roda de  premsa. Tot i mantenir el gruix de les activitats al juliol, després d'avui també hi ha actuacions programades els mesos de maig, juny, setembre i novembre.

Aquesta nova edició també comportarà la participació de noves poblacions, passant de 5 a 14. En aquest cas les poblacions que acolliran alguna de les activitats del Sirga Festival són: Flix, Riba-roja d'Ebre, Móra d'Ebre, Ginestar, Miravet, Masdenverge, Salou, Horta de Sant Joan, Amposta, Tortosa, Barcelona, Paris, Nova York i Chicago. Joan Bagés ha apuntat que "són poblacions i ciutats que han suprimit les seves distàncies físiques gràcies als ritmes i les tecnologies de la vida contemporània i que creen una xarxa de poblacions unides pel repte de viure la música d'avui en dia. I ens tornem més internacionals perquè incorporem París i New York".

Per la seva part la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Flix, Norma Pujol, ha mostrat la satisfacció del seu consistori "perquè el Sirga Festival cada cop és més conegut i ha anat prenent renom"  a més d'haver-se obert a altres poblacions de la comarca i de les Terres de l'Ebre, ha valorat. Mentre que el representant de l'Associació Cultural La Cana, Jaume Massip, ha recordat que la seva relació amb el festival es basa en el fet que "nosaltres creiem que els espais patrimonials no sols serveixen per a explicar la història sinó que també han de tindre un ús lúdic".

Estrena de l'òpera 'Ib' de Joan Bagés.

L'edició d'enguany del festival inclou l'estrena de l'Opera "Ib" amb música del mateix director del Sirga, Joan Bagés, i llibret de l'escriptor Andreu Carranza i de l'artista i filòsof Roman Aixendri. La direcció d'escena la portaran Mirea Andreu i Jaume Martínez, mentre que la interpretació anirà a càrrec del grup Morphosis Ensemble, de la soprano Cecilia Aymí i del tenor Roger Padullés, amb suport de videoprojeccions. Aquesta òpera s'estrenarà al Festival de Música Clàssica Felip Pedrell de Tortosa el dia 11 Novembre, abans però hi haurà una preestrena a l'Ateneu Barcelonès el 4 de Novembre. Joan Bagés ha avançat que "és un treball col·lectiu, un working progress i la seva evolució la podreu veure en la pàgina web de l'obra".

L'estil de Jaume Rocamora promociona el Sirga

L'artista ebrenc Jaume Rocamora ha dissenyat el cartell de l'edició d'enguany del Sirga Festival. El cartell, maquetat per Joan Martínez, mostra l'estil inconfusible de l'artista, la seva pintura geomètrica amb línies infinites sobre un fons negre, que donen al cartell una gran elegància. Rocamora ha fet també el disseny iconogràfic de l'Òpera. Rocamora, que fa a anys que coneix a Joan Bagés amb qui ha col·laborat diversos cops, ha dissenyat més de 170 dibuixos geomètrics que serveixen per a generar els acords musicals que Bagés ha utilitzat per a generar la partitura musical, així com una part de l'escenografia de la seva òpera "IB".

D'altra part, els organitzadors han apostat també per la tecnologia audiovisual per a promocionar l'edició d'enguany del festival i a partir del disseny lineal del cartell de Rocamora han produït un vídeo que ja es pot veure a: https://www.youtube.com/watch?v=71ahkaQahEs


La presentació avui a Flix de l'edició del Sirga Festival  del 2017, organitzat pel Sirga Festival i per l'Associació Cultural La Cana, s'ha tancat amb les dos primeres actuacions d'enguany: un concert de piano de Laia Armengol i un concert i presentació de la gralla contemporània amb el músic Dani Carbonell.