Cercar en aquest blog

5/02/2017

La Generalitat destinarà 12 milions anuals a la reactivació econòmica de l'àrea d'influència de les centrals d'Ascó i Vandellós


Roda de premsa del secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, en motiu de la reunió amb presidents dels consells comarcals de la Ribera d'Ebre i Baix Camp
El secretari d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Lluis Salvadó, s'ha reunit aquest matí amb els presidents dels consells comarcals de la Ribera d'Ebre i del Baix Camp, Gemma Carim i Joaquim Calatayud, i els delegats del Govern a les terres de l'Ebre i a Tarragona, Xavier Pallarès i Òscar Peris, per constituir el grup promotor del Fons generat per l'impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics.
 
El Fons gestionarà 12 milions anuals, el 20% de la recaptació de l'impost —que s'espera que arribi als 60 milions cada any—, i té com a objectiu fomentar la reactivació i la diversificació econòmiques de les zones afectades per les activitats que grava l'impost. Per la seva banda, el grup promotor serà l'encarregat de dissenyar i gestionar les estratègies d'inversió que es desenvoluparan a l'àrea d'influència de les centrals d'Ascó i Vandellós, fixada en un radi de 10 quilòmetres al seu voltant.
 
Aquesta primera reunió ha servit per definir les funcions que assumirà el fons i per identificar les iniciatives a desenvolupar per millorar el nivell de competitivitat del territori. El govern té previst aprovar en els propers mesos un reglament que regularà el funcionament del Fons i concretarà la seva implementació.

Cal tenir present que la dotació inicial del fons s'ha doblat fins al 20%, després que el juliol del 2015 el Tribunal Constitucional anul·lés el tribut que gravava la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear. El Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda va redissenyar l'impost i el va transformar en un tribut mediambiental, que ara mesura l'impacte de l'activitat sobre el territori i les persones: la base imposable està constituïda pel nombre de Becquerels, les desintegracions nuclears produïdes. A més d'aquests canvis, aprovats a la Llei d'acompanyament dels Pressupostos del 2017, el Govern va augmentar del 10% al 20% l'aportació al fons.