Cercar en aquest blog

5/30/2017

La UdL afina l'ús del peroxiacètic contra larves i exemplars adults de musclo zebra a Riba-roja d'Ebre

Riba-roja d'Ebre ha tornat a ser l'emplaçament triat per la Universitat de Lleida (UdL) per continuar estudiant l'efectivitat del peroxiacètic contra la plaga del musclo zebra. Dues setmanes després d'haver realitzat un estudi utilitzant aquest producte com a biocida amb larves de musclo zebra, ara s'ha replicat l'assaig amb larves i s'ha provat també amb exemplars adults d'aquesta espècie invasora. Un animal que prové del Mar Caspi i del qual es té la primera referència al nostre territori l'any 2001.

Estudi a fons

Durant dos dies, i altre cop amb el suport de l'Ajuntament de Riba-roja, l'equip del Dr. Antoni Palau, del departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la UdL, ha tornat a instal·lar un laboratori a les dependències del consistori.

Després d'haver extret de l'embassament del municipi les mostres necessàries, en aquesta ocasió han tornat a observar l'efectivitat del biocida en larves perquè, tal com ha comentat el Dr. Palau, "la dosi més baixa utilitzada fa dues setmanes ja presentava molta mortalitat i, per tant, és la dosi que aquesta vegada hem agafat com a sostre". Pel que fa als exemplars adults, "cal tenir en compte que la dosi necessària de biocida és més alta".

Així, han provat diferents concentracions de peroxiacètic i, cada determinat temps d'exposició, han comptat tant les larves com els exemplars adults vius i morts en cada mostra.

Els resultats, en un article científic

En total, entre les dues fases de l'estudi realitzades a Riba-roja, s'hauran provat 14 dosis diferents per a larves i 6 per a exemplars adults, la qual cosa permetrà precisar molt bé l'efectivitat del peroxiacètic, aconseguint la màxima mortalitat de musclo zebra amb la mínima concentració de producte.

Un cop processats els resultats, aquests seran lliurats a l'única empresa espanyola que produeix el peroxiacètic, la saragossana PeroxyChem, que a la vegada ha estat la impulsora del projecte. A més, també es preveu poder-ne fer un article científic i presentar-ne públicament les conclusions, ja que a hores d'ara "hi ha molt poques referències de la seva eficiència en larves", ha comentat el Dr. Palau, justament la part en què més han aprofundit en aquest estudi a Riba-roja.

Després d'aquest assaig, dut a terme en aigües confinades, d'aquí a uns mesos es farà un pas més i es provarà el mateix biocida en recipients amb renovació d'aigua, com ara dipòsits, i en aigua corrent, com podrien ser canals de reg o canonades.