Cercar en aquest blog

6/29/2017

La Generalitat obre el procés d'informació pública de tres parcs eòlics a la Terra Alta


El secretari d'Empresa i el director general d'Energia en la roda de premsa
El secretari d'Empresa i el director general d'Energia en la roda de premsa

La Generalitat obrirà demà el procés d'informació pública dels parcs eòlics Punta Redona, Tres Termes i Los Barrancs, que formen part de la Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) VII, a la Terra Alta. El tràmit d'informació pública servirà per recollir les al·legacions de totes les parts al projecte, amb l'objectiu de protegir els drets i interessos de les persones i entitats que es considerin afectades. La Generalitat vol maximitzar la transparència del procediment "per tal que de la tramitació en resulti el millor projecte per al territori i per al país", ha explicat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio.

 
El projecte està format per tres parcs eòlics de 30 MW i 10 aerogeneradors cada un, una subestació elèctrica per recollir l'energia dels parcs, una línia elèctrica per unir aquesta subestació amb la xarxa elèctrica, i l'ampliació de la subestació de La Fatarella per tal d'evacuar l'energia a la xarxa. La infraestructura està promoguda per l'aliança entre Gas Natural i Alstom, tindrà capacitat per generar anualment l'energia equivalent al consum de 65.000 famílies i comptarà amb un pressupost de 86,1 milions d'euros.
 
El procediment d'informació pública que s'inicia demà inclou l'autorització administrativa, l'aprovació del projecte executiu, la declaració d'utilitat pública, l'aprovació del pla urbanístic autònom i l'avaluació de l'estudi d'impacte ambiental. Durant els propers 30 dies, la Generalitat recollirà les al·legacions i les remetrà a l'empresa promotora, que tindrà la responsabilitat de respondre-les. La Generalitat vetllarà per tal que el projecte final incorpori o adapti aquelles al·legacions que siguin coherents i tècnicament viables. "Destinarem tots els nostres esforços a que tot es faci bé i que els beneficis reverteixin en el territori", ha insistit el secretari Aregio.
 
Un projecte iniciat el 2010  
 
Els parcs eòlics Punta Redona, Los Barrancs i Tres Termes, ubicats als termes municipals de Batea, Vilalba dels Arcs i la pobla de Massaluca, conformen la proposta que el novembre de 2010 es va ajudicar la zona de desenvolupament prioritari d'energia eòlica (ZDP) VII en el concurs eòlic convocat per la Generalitat. La retallada en la retribució de les energies renovables executada pel Govern central i la judicialització de l'actual marc normatiu per a l'energia eòlica a Catalunya va demorar l'inici de la tramitació d'aquests parcs fins l'any 2013. Des d'aleshores, s'han anat complint els tràmits urbanístics i ambientals previs del projecte, que s'han allargat per les exigències ambientals de la Generalitat i per algunes modificacions en el projecte inicial per part dels promotors.
 
Les energies renovables tenen un paper imprescindible en la transició que ha iniciat Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic. Aquest model s'ha de fonamentar el 100% en energies renovables l'any 2050 sempre que sigui viable, tal i com estableix el document de bases per al Pacte Nacional per a la Transició Energètica, que tal com va aprovar el Parlament de Catalunya va elaborar el Govern després de consensuar-lo amb agents econòmics, socials i del sector energètic.
 
El document considera que la introducció d'energies renovables redueix la dependència energètica de l'exterior, disminueix l'ús de combustibles fòssils i mitiga l'impacte sobre el medi ambient que té l'actual model energètic. Tanmateix, en l'actualitat les energies renovables només van suposar el 8% del consum energètic a Catalunya l'any 2016. En l'actualitat, a Catalunya hi ha instal·lats 1.268,73 MW eòlics.