Cercar en aquest blog

6/22/2017

LA UGT PRESENTA QUATRE DENÚNCIES DAVANT LA INSPECCIÓ DE TREBALL PER LA SITUACIÓ DELS TEMPORERS I L’INCOMPLIMENT DEL CONVENI AGROPECUARI PER PART DE MOLTS EMPRESARIS

La Federació d'Indústria, Construcció i Agro (FICA) de la UGT de Catalunya ha presentat aquesta setmana quatre denúncies davant la Inspecció de Treball  de Lleida per les condicions de vida infrahumanes i la situació d'explotació laboral que pateixen molts temporers i l'incompliment del conveni Agropecuari de Catalunya per part de diferents empreses de Lleida:

 

1.    Una denúncia, amb data de 9 de juny, contra l'empresa Pascual Martínez Sánchez de la localitat de La Granja d'Escarp perquè les quantitats que cobren els treballadors no es corresponen amb les hores realitzades, que treballen una jornada superior a l'ordinària i no els paguen les hores extres, que no cotitzen tots els dies que treballen, que l'empresari els maltracta i que els allotja en un magatzem juntament amb el tractor i productes tòxics per sulfatar.

 

2.    Una denúncia, amb data 21 de juny, contra l'empresa Frutas Belana de Lleida perquè els temporers treballen una jornada superior a l'ordinària i no se'ls paguen les hores extres ni festius, no cotitzen tots els dies que treballen i l'empresari no els facilita allotjament, tot incomplint el Conveni Agropecuari de Catalunya.

 

3.    Una denúncia, amb data 21 de juny, contra la Cooperativa Sant Domènech de La Portella per incompliment dels temps de descans entre jornades, per obligar els treballadors a ampliar jornada i per no pagar el plus de nocturnitat ni el de festius.

 

4.    Una denúncia, amb data 16 de juny, sol·licitant a la Inspecció de Treball que actuï davant la situació de moltes empreses del Baix Segre, que no disposen d'allotjaments per als temporers -tal com recull el Conveni Agropecuari de Catalunya- o les condicions d'aquests són infrahumanes.

 

En aquest enllaç trobareu les denúncies.

 

I aquí un parell d'imatges d'espais a La Granja d'Escarp on van haver de dormir temporers perquè l'empresari encara no els havia facilitat allotjament: foto interior,foto exterior.

 

 

Des del nostre sindicat venim denunciant les condicions d'explotació laboral que pateixen mots temporers –la majoria immigrants- que estan fent la campanya de la fruita dolça a Lleida (actualment hi ha 20.900 treballadors i treballadores donats d'alta al Règim Agrari de la Seguretat Social a Catalunya), però recordem queencara s'espera que aquest estiu arribin al nostre país 8.000 més per a la resta de campanyes: la poma de Girona i Lleida, la verema al Penedès i els cítrics a les Terres de l'Ebre. Quina és la situació dels temporers?:

 

 

·         A Catalunya, alguns empresaris estan pagant per sota dels 6,18 euros/hora que marca el conveni. Hi ha empreses que paguen als temporers 5 euros/hora, i a més a més els descompten el 50% del que l'empresa paga per ells a la Seguretat Social.

 

·         Algunes empreses paguen als jornalers a un tant el quilo recollit, i els obliguen a comprar-se els cabassos i les tisores, sovint al capatàs.

 

·         Massa sovint els empresaris no cotitzen pel nombre de dies reals treballats. Molts asseguren als seus temporers que treballaran 25 dies, però que en declararan només 10 i els 15 restants seran abonats en negre. Això repercuteix, evidentment, en el moment de la jubilació, perquè no ha cotitzat pels dies treballats, sinó pels que ha declarat l'empresari.

 

·         En alguns casos, com ha succeït recentment a Seròs i La Granja d'Escarp, els temporers són acomiadats si protesten contra aquestes il·legalitats. Simplement, els diuen que no tenen treball per a ells. En altres casos, els coaccionen directament: si no treballen sota les condicions dictades, l'empresa els amenaça amb contractar altres treballadors estrangers que faran la mateixa feina per encara menys diners.

 

·         Malgrat el Conveni Agropecuari de Catalunya obliga els empresaris a donar allotjament als temporers que tenen al seu càrrec, molts d'ells no ho fan i, fins i tot, alguns obliguen els temporers a pagar un lloguer de fins a cent euros per una cabana o per una casa vella de camp en runes.

 

·         Els temporers són els que realment perden quan una tempesta fa perdre la collita, ja que l'empresari recupera una part dels diners mitjançant l'assegurança i ajudes del govern. En cas de malt temps, tampoc se'ls abona el 25% de la jornada diària, tal com marca el conveni.

 

·         Els temporers treballen a ple sol a l'estiu, contravenint els consells de la Llei 31/95 de Prevenció de Riscos Laborals, i a temperatures molt baixes a l'hivern. Tot i estar obligats, molts empresaris no els faciliten ni begudes ni la roba adequada per a l'exercici d'aquesta activitat.

 

·         Tot i que Catalunya és la quarta Comunitat Autònoma amb més altes al Règim Agrari de la Seguretat Social, les xifres d'altes no quadren amb les peonades. En les reunions amb Inspecció de Treball, aquesta posa com a excusa que és molt difícil saber-ne el nombre exacte perquè no se sap quants dies treballa un temporer. Des de la FICA-UGT de Catalunya hem reclamat en moltes ocasions que la Inspecció de Treball citi els empresaris per comprovar els quilos venuts i les peonades declarades.