Cercar en aquest blog

6/22/2017

President Puigdemont: "La nova planta d'ozó del CAT és una aportació de valor afegit a l'activitat econòmica de la zona"


El president Puigdemont, en un moment de la visita a la nova planta. Autor: Rubén Moreno
El president Puigdemont, en un moment de la visita a la nova planta. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat aquest matí a  l'Ampolla la nova planta d'ozó del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), un equipament que, ha assegurat, "dona compliment a una aspiració de tots els ciutadans d'aquest país, que ens demanen una captació responsable d'un recurs essencial com és l'aigua, que hi hagi un tractament responsable i amb totes les garanties". Ha posat en relleu la "qualitat de l'aigua per a usos de consum i industrials" i ha subratllat que és "una aportació de valor afegit a l'activitat econòmica de la zona".
 
La nova planta del CAT, que substitueix el clor en el procés de potabilització, millora la qualitat de l'aigua, redueix l'impacte en el medi ambient  i suposa un estalvi econòmic de fins a 200.000 euros anuals. El president ha estat acompanyat en aquesta acte inaugural del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès; del director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí, i del president del CAT, Albert Abelló, entre d'altres.
 
Durant la seva intervenció en la inauguració, el cap del Govern també ha posat en relleu que aquesta nova instal·lació, que "permet una gestió responsable del cicle final de l'aigua", és "una planta modèlica i permet un tractament exemplar en benefici dels ciutadans i del país".
 
Per aquest motiu, Carles Puigdemont ha felicitat el Consorci, així com les institucions, ajuntaments i empreses "que han estat al front" i els ha encoratjat a "continuar predicant amb aquest exemple". "Espero que els ciutadans notin també totes aquestes millores en l'eficàcia, en l'eficiència que heu impulsat, amb una inversió important i  amb una tecnologia molt avançada, i que això us animi a continuar estant a l'avantguarda del que és aquesta gestió de l'aigua", ha conclòs.
 
També han participat en l'acte d'inauguració el director-gerent del CAT, Josep Xavier Pujol, i els alcaldes de l'Ampolla, Tarragona i Reus, Francesc Arasa, Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer, respectivament.
 

Una major eficiència en el procés de potabilització
 
La nova planta d'ozó del CAT, que consta de tres instal·lacions diferenciades, s'ha construït en terrenys de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de l'Ampolla. Amb una capacitat de tractament de 4m3 per segon (345.600 m3/dia), donarà servei a tot el sistema del Consorci d'Aigües de Tarragona: 62 ajuntaments i 26 indústries, que abasten el 85 per cent de la població de tota la demarcació de Tarragona i el 36 per cent del territori. En total 700.000 persones a l'hivern i prop d'1,5 milions durant els mesos d'estiu.
 
L'aplicació d'una desinfecció alternativa al clor respon a motius sanitaris, de qualitat, de seguretat industrial i econòmics. En primer lloc, la instal·lació permetrà eliminar els precursors de trihalometans i els compostos orgànics persistents. En segon lloc, prescindir de la utilització del clor en forma de gas permet augmentar la seguretat de les instal·lacions i dels treballadors  ja que s'elimina el transport per carretera de matèries perilloses i la necessitat d'emmagatzemar aquest producte químic. Finalment, el nou sistema té avantatges econòmics importants: es calcula que permetrà estalviar fins a 200.000 euros anuals.
 
A part de buscar la major eficiència en el procés de potabilització de l'aigua, la nova planta ha permès fer front a l'obsolescència del sistema actual. I és que els generadors de diòxid de clor, amb més de 13 anys d'antiguitat, requerien una remodelació urgent valorada en més de 500.000 euros. Les obres de construcció, que es van adjudicar per un import de 7,1 milions d'euros, han anat a càrrec de la UTE Sorigué-Aquambiente, han durat 12 mesos i han costat prop de 4,9 milions.
 
 
El CAT

El Consorci d'Aigües de Tarragona es va constituir el 2 d'abril de 1985 com a ens gestor de la distribució en alta a la demarcació. En aquests anys s'ha passat dels 21 ajuntaments i 18 indústries. Que en formaven apart a 62 consistoris i 26 empreses. La xarxa de distribució està formada per 405 quilòmetres de canonades que s'estenen des d'Alcanar fins a Cunit (zona litoral) i fins a Blancafort i Solivella (zona interior i nord). Compta amb 23 estacions de bombament i 44 dipòsits reguladors que garanteixen el transport i la distribució d'aigua als 119 punts de subministrament.
 
 
Visita institucional a les Terres de l'Ebre
 
En el marc de la visita institucional que el president Puigdemont realitza avui a les Terres de l'Ebre, el cap del Govern ha visitat també els ajuntaments de l'Ampolla i Gandesa, on ha estat rebut pels seus alcaldes, Francesc Arasa i Carles Cruz, respectivament. Posteriorment farà també una visita institucional a l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan, on es trobarà amb l'alcalde, Joaquim Ferràs, i els membres del Consistori. I inaugurarà el celler les Vinyes del Convent, la primera bodega que es construeix a Horta de Sant Joan, propietat de l'empresari i viticultor Elies Gil.