Cercar en aquest blog

7/06/2017

Estudis sobre els ratspenats, l’estat de l’educació, la vacunació i l’animació 3D per a promoció turística guanyen els XII Premis Recerca del Baix Ebre

Els estudiants Ferran Bertomeu, Anna Mora, Jannina Barberà i Josep Roig han estat els guanyadors dels XII Premis Recerca del Baix Ebre, que convoca anualment el Consell Comarcal per promoure la investigació entre els alumnes dels instituts de batxillerat de la comarca.

El treball titulat 'Els ratspenats: Com són? Com viuen? Amb quins ulls els mirem?' de Ferran Bertomeu, estudiant de l'Institut de Deltebre, ha obtingut el premi Pare Romanyà, circumscrit a l'àmbit científic. Es tracta d'un estudi de divulgació de la població de ratspenats del delta de l'Ebre i dels beneficis mediambientals que hi generen.

Les estudiants Anna Mora i Janina Barberà, dels instituts de Deltebre i Roquetes, respectivament, han guanyat ex-aequo el premi Federico Pastor, emmarcat en l'àmbit humanístic, social i artístic. El treball de Janina Barberà 'Evolució i estat actual de l'educació: un projecte per al segle XXI' aborda l'evolució del sistema educatiu espanyol i proposa la creació d'un projecte multidisciplinar adreçat a l'educació primària i adaptat a les necessitats actuals. Per la seva part, Anna Mora, amb el treball 'Vaccine Hesitancy: Immunitat innata o adquirida', fa un estudi sobre els moviments contraris a les vacunes en què assegura que la reticència a la vacunació és una moda emergent causada per la falta d'informació. El finalista del premi Federico Pastor ha estat Àlex Garriga, de l'Institut de Roquetes, amb un treball sobre el mercat de la telefonia al Baix Ebre.

Una de les novetats de l'edició d'enguany dels Premis Recerca ha estat la incorporació d'un nou guardó, amb el nom del científic tortosí Innocent Paulí, per distingir el millor treball d'investigació en l'àmbit tecnològic. L'estudiant Josep Roig, del Col·legi Diocesà Sagrada Família, n'ha estat el premiat amb el treball titulat 'Les animacions 3D aplicades a la ciutat de Tortosa'. Aquest treball proposa la utilització de les animacions 3D per divulgar els atractius turístics de la capital del Baix Ebre. Els finalistes d'aquest nou premi han estat els estudiants de l'Institut Joaquín Bau, Isaac Fibla i Quim Melchor, amb els treballs 'Construcció d'una mà biònica' i 'Evolució dels efectes visuals al cinema', respectivament.

En aquesta dotzena edició dels premis Recerca s'han presentat un total de 10 treballs d'alumnes dels instituts de Deltebre, Roquetes, i Joaquín Bau i Sagrada Família, de Tortosa. El jurat estava integrat per representants de les universitats, la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya, l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre i representants polítics del Consell Comarcal.

El conseller de Cultura del Consell Comarcal del Baix Ebre, Enric Roig, ha destacat "l'elevada qualitat de tots els treballs presentats, cosa que ens fa sentir molt satisfets", i ha remarcat que l'objectiu d'aquests premis és "fomentar l'esperit de recerca, despertar vocacions per a l'estudi i la investigació, i incentivar la tasca educativa que porten a terme els tutors i els centres docents". En aquest sentit, en aquesta edició, com a novetat, s'ha fet una distinció als tutors i als centres educatius dels alumnes premiats amb el lliurament d'un diploma de reconeixement. A més, als centres educatius dels estudiants premiats s'impartiran xerrades sobre l'àmbit d'investigació del treball guardonat. Roig també ha agraït la implicació de l'empresa FCC-Aqualia en el patrocini, per primera vegada, d'aquests premis.

Per la seva part, el director de l'oficina de FCC-Aqualia a Tarragona, Jordi Aguilera, ha agraït l'aposta pel talent que fa el Consell Comarcal amb la convocatòria dels Premis Recerca.