Cercar en aquest blog

7/03/2017

Festa de cloenda de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre

Després de dos anys de treball de camp, recerca etnogràfica, entrevistes, elaboració i difusió de tota aquesta informació a través d'un espai web propi (www.ipcite.cat), el projecte de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE) finalitza aquest mes de juny i ho fa en un acte de cloenda, que tindrà lloc el diumenge 9 de juliol, a les 19:30 hores al Celler Cooperatiu de Gandesa i que estarà presidit pel Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig.

S'ha triat el celler de Gandesa, una de les catedrals del vi obra de César Martinell, perquè és un element que forma part del patrimoni material de les Terres de l'Ebre, però també de l'immaterial, ja  que la seua existència va lligada a un tipus d'organització social i col·lectiva, el cooperativisme. De fet, és un dels elements que s'han enregistrat dins l'inventari de l'IPCITE dins la categoria de Formes de sociabilitat col·lectiva i d'organització social.

Un equip multidisciplinari de dotze persones ha treballat en l'elaboració i difusió d'aquest projecte, impulsat per la Direcció General de Cultura Popular, i en qual hi participen l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i el Museu Terres de l'Ebre. En total s'han registrat 100 elements, però la majoria es manifesten a diversos municipis de les Terres de l'Ebre, com les bandes de música, que tot i que es comptabilitza com un únic element està present a 31 municipis. Això fa que siguin un miler les manifestacions registrades, una informació que s'ha complementat amb més de 2.000 fotografies, quaranta audiovisuals i prop d'un miler de recursos documentals, que es poden consultar de forma oberta a la web de l'inventari. Es tracta d'una selecció representativa del patrimoni immaterial ebrenc i a l'hora de realitzar-la s'ha buscat que hi hagués un equilibri entre les quatre comarques de l'Ebre i també dels diferents paisatges que formen part d'aquest territori i que són els que defineixen la seua diversitat de costums i tradicions: el delta de l'Ebre, el Port, el riu, el mar i la plana interior. Així, entre els elements podem trobar manifestacions tan diverses com el joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, la ventada de campanes de Pinell de Brai, la llegenda de les marfantes, els pastissets, el conreu de l'olivera o l'ofici de barquer.

Aquests cent elements constitueixen la base d'un projecte que es mantindrà obert, i s'anirà completant progressivament, ja que el patrimoni immaterial és ampli, complex i canviant. Al mateix temps que també s'aniran definint les aplicabilitats que aquest patrimoni té per contribuir al desenvolupament econòmic i social del territori. De fet, en l'acte de cloenda del proper 9 de juliol a Gandesa el catedràtic Josep Sebastià Cid farà una intervenció per parlar del patrimoni com a llegat del passat que ens projecta cap al futur i de les seues potencialitats com element de cohesió social i desenvolupament cultural i econòmic, en un territori, les Terres de l'Ebre, que va ser declarat Reserva Mundial de la Biosfera per part de la UNESCO, el 2013.

L'acte comptarà també amb la presència de l'alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz; el diputat provincial Joan Josep Malràs en representació de la Diputació de Tarragona; i el president de la Cooperativa de Gandesa, Pere Bové;. Hi haurà una copa de vi gentilesa de la DO Terra Alta; i una degustació a càrrec dels forns Federico i el Racó del Dolç de Gandesa; també actuarà la Banda Comarcal de la Terra Alta i es finalitzarà amb el lliurament de 400 diplomes a aquelles persones que han participat en el projecte.