Cercar en aquest blog

7/06/2017

La sisena edició d'Eufònic portarà a les Terres de l'Ebre el millor art digital i d'avantguarda

 

La sisena edició d'Eufònic, el festival d'arts sonores i visuals de les Terres de l'Ebre, se celebrarà entre el 31 d'agost i el 3 de setembre a Sant Carles de La Ràpita, Amposta, Tortosa i altres poblacions de les Terres de l'Ebre, amb la doble vessant consolidada en les darreres edicions: una part dedicada a les noves tecnologies i l'experimentació creativa aplicades al món de l'art en forma d'instal·lacions artístiques i visuals en diversos llocs del territori, i una eclosió musical el primer cap de setmana de setembre amb actuacions audiovisuals, concerts, djs, accions en diversos espais naturals i el campus formatiu i de trobada artística.

 

La cordovesa Lola Guerrera serà l'encarregada de donar el tret de sortida el 18 d'agost a les instal·lacions d'Eufònic amb la seva peça "Lo vulnerable" que es presentarà al Centre d'Art Lo Pati. Una investigació sobre la condició d'allò efímer amb escultures fetes a partir de materials naturals trobats a les Terres de l'Ebre. Al dia següent, el polifacètic Robert Lippok, un dels artistes més influents de la música electrònica, fundador dels mítics To Rococo Rot, presentarà, en la seva faceta més artística, la instal·lació sonora "What is dance?" al monumental castell de Miravet. Una instal·lació amb una màquina de música de la seva pròpia creació feta amb peces de fusta, címbals i plàstic muntat sobre rotors que interpreta tres coreografies predefinides basades en l'òpera de Henry Purcell "The Fairy Queen".

 

Del 31 d'agost al 3 de setembre Eufònic eclosionarà en tres dies de música i art a Sant Carles de la Ràpita i Amposta per on passaran una quarentana d'artistes que combinen la música experimental i d'avantguarda, els sons urbans més nous, la neoclàssica, l'ambient i l'electrònica de darrera fornada i uns quants noms inclassificables i al marge de qualsevol regla. Cal destacar la presència de dos històrics - per diferents raons - de l'electrònica contemporània. D'una banda, Bola (membre de Gescom, el grup que compartia amb Autechre) actuarà per primer cop a Espanya presentant el seu primer disc en deu anys, "D.E.G", una obra mestra de la IDM d'una complexitat milimètrica i gran calat emocional. D'altra banda, el català Undo presentarà per primer cop en directe el seu darrer disc "Disconnected", elegant tractat de música electrònica capaç de generar mil emocions a la pista de ball.

 

Des de Londres arriba la poetessa i música zimbabuesa Farai, una força de la natura, que combina post-punk, recitat furiós i electrònica i que serà sens dubte una de les sensacions del festival, amb el permís de Somadamantina, una de les reines del trap més feminista, amb una presència escènica poderosa i unes lletres ben esmolades. I si parlem de dones fortes no ens podem oblidar de Lidia Damunt i el seu punk-folk infecciós i enèrgic ni d'Anímic, que en la seva darrera reencarnació (més electrònica que mai), es deixen pilotar per la força de la seva cantant Louise Samson, un terratrèmol en contínua erupció.

 

Completa aquesta primera entrega d'artistes que passaran per Eufònic 2017 un dels nous revulsius de l'electrònica espanyola, l'asturià Skygaze i la seva proposta d'electrònica d'arrel hip-hop i carregada d'influències jazzístiques; la personalísima proposta de Marina Herlop, pianista fora de norma i primer fitxatge del segell Instrumental Records de James Rhodes; Los Voluble (col·laboradors habituals d'artistes com El niño de Elche o Pony Bravo) amb bulos.net (Factoria d'experimentació entre el flamenc i altres pràctiques artístiques) que desenvoluparan un taller entorn el flamenc i la reinvidicació política de la cultura popular, els resultats del qual poden ser una autèntica sorpresa; i finalment, el norueg Marius Watz, un dels visualistes més reconeguts del món pel seu treball en l'art generatiu, tot i que la seva obra va des de la projecció en espais públics als treballs de software pur, i que estarà impartint una masterclass adreçada a artistes interessats en el codi, la forma i l'estètica digital.

 

En aquesta nova edició, a la convocatòria internacional de residències artístiques convocada conjuntament amb el Centre d'Art Lo Pati, s'afegeix la convocatòria 3angled, a tres bandes amb el centre de producció teatral i artístic Humain Trop Humain - CDN Montpeller i el Centre d'Art Contemporani Addaya de Mallorca amb la col·laboracio de l'Euroregió Mediterrània Pirineus. Els artistes seleccionats són la parella creativa Varvara & Mar que desenvoluparan el seu projecte "Super-documentation", una proposta basada en hiper-documentar i enregistrar totes les dades generades pels artistes durant el període de les tres residències, fent servir tot tipus d'artefactes, wereables i dispositius mòbils. El resultat de la primera fase del seu treball es podrà veure dins Eufònic 2017, i posteriorment es presentarà als centres esmentats en les següents  fases del seu work in progress.

 

La resta d'artistes que conformen la programació d'Eufònic 2017 així com el celebrat i ja tradicional fi de festa al Xiringuito de la Costa s'anunciarà properament.