Cercar en aquest blog

8/29/2007

Els grups ecologistes es reuneixen amb un expert que estudia la caça en barraca a instàncies de la Comissió Europea

Amb motiu de la publicació del decret provisional que pretén legalitzar la caça en barraca a Catalunya, el biòleg Alemany Dr. Eberhard Schneider del vogelschutz-komitee (Comitè de protecció de les aus) s’ha desplaçat a Catalunya per analitzar amb diferents agents la situació legal que es podria crear en el cas que finalment la Generalitat aprovés un decret que legalitzés aquesta caça.

La Comissió Europea ha demanat formalment a E.S. que com a expert amb aquest tipus de cacera faci un seguiment de l’efectivitat del que fan o deixen de fer les autoritats locals (governs autonòmics i govern espanyol) per tal d’eradicar aquest tipus de cacera a l’Estat Espanyol.

La Comissió Europea roman a l’espera de les conclusions de E.S per tal d’emetre la segona sanció contra el govern de l’estat espanyol per permetre aquest tipus de cacera. El Dr. Schneider creu que la publicació d’aquest projecte de decret en contra de la normativa europea és una prova clara de la voluntat de la Generalitat d’afavorir aquesta activitat prohibida i probablement finalitzarà amb una segona sanció contra l’estat espanyol. La primera sentència condemnatòria contra l’estat espanyol per permetre aquesta cacera va ser per l’intent de legalització al País Valencia d’aquesta cacera amb un decret similar al que ara vol aprovar la Generalitat de Catalunya.

El Dr. Schneider coneix directament la problemàtica al Montsià on fa anys que visita barraques en funcionament, on ha pogut constatar directament el mal que es fa a les espècies protegides, la inefectivitat i la toxicitat dels disolvents antivesc i la massivitat i falsa tradicionalitat del mètodes emprats. El Dr. Schneider comenta a més la importància de no augmentar la pressió cinegètica sobre espècies migratòries que, com el tord, es crien al nord d'Europa, que han tingut un descens important dels efectius en pocs anys i les poblacions dels quals no es poden avaluar a Catalunya per ser migratòries.

En les darreres visites que E.S ha fet tant ha Catalunya com al País Valencià, ha pogut comprovar que mentre que al País Valencià la cacera amb barraca continua igual com sempre, a Catalunya el 40% de les barraques han estat desmuntades o no van funcionar durant la temporada anterior mercès a l’acció decidida de la justícia en aquest assumpte.

El passat divendres E:S es va reunir amb la Fiscal de Tarragona Maria José Osuna per tal de fer un seguiment sobre l’estat del centenar de judicis que s’han obert per aquest tema, així com saber de primera mà quin serà el paper de la fiscalia per eradicar aquest tipus de cacera.

Paral·lelament, E.S es va reunir amb GEPEC-Ecologistes de Catalunya i SEO/Bird Life per analitzar el Decret i fer un seguiment de les seves accions.

Per la seva banda E.S ha anunciat que el primer que farà quan torni a Alemanya serà sol·licitar formalment a la Generalitat la paralització del Decret, i convocar una reunió amb funcionaris de la Comissió a Brusseles per analitzar la deixadesa tant del govern català com valencià en el control d’aquesta cacera. Un cop analitzat la proposta de decret, prèviament traduït a l’anglès, E. S. pensa que vulnera de forma seriosa i inacceptable la legislació europea, i que pot ser motiu de que les fiscalies denunciïn a la Generalitat per prevaricació. Per la seva banda, els grups ecologistes estudien la possibilitat de presentar també un recurs a la sala contenciós administratiu de l’audiència de Tarragona i demanar la retirada cautelar del Decret.

Donat l’interès de la presència a Catalunya de l’expert E. S., que actuarà com a pèrit de la fiscalia en els judicis pendents per caça amb barraca, els grups ecologistes GEPEC-Ecologistes de Catalunya i SEO-Bird Life es van plantejar la possibilitat d’una roda de premsa per tal que E.S podés donar informació de primera mà sobre aquesta problemàtica, però no es va realitzar per la dificultat de convocar-la entre un divendres per la tarda i un dissabte del mes d’agost.