Cercar en aquest blog

3/29/2008

El Departament de Justícia nomena els notaris de la primera convocatòria de provisió de notaries realitzada per la Generalitat de Catalunya

El Departament de Justícia ha nomenat a 30 notaris per proveir les notaries vacants arreu de Catalunya. Així es recull en una resolució del DOGC d'ahir núm. 5098, d'acord amb les competències assignades a aquest departament en matèria de notaries i registres públics de la propietat, mercantils i de béns mobles.

En concret, els nomenaments resolts són un total de 18 a les comarques de Barcelona, als municipis de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Martorell, Igualada, Vilanova i la Geltrú, Manlleu, Molins de Rei, Pineda de Mar, Rubí, Sant Andreu de la Barca, Gavà, Malgrat de Mar, Sant Vicenç de Castellet, Torelló i Santa Margarida i els Monjos. A les comarques de Lleida, a Lleida i Balaguer, han estat nomenats 5 notaris. A les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, s’han proveït 4 notaries vacants als municipis d’Amposta, Cambrils, Sant Carles de la Ràpita i Deltebre. Per últim, a les comarques de Girona han estat nomenats dos notaris, per vacants a Ripoll i Palafrugell.

Catalunya és actualment la primera demarcació notarial de l’Estat, pel que fa al nombre de notaries, amb un total de 557. A més, compta amb 203 registres de la propietat.

Títol IV de l’Estatut

L'Estatut d’autonomia de Catalunya, en el seu article 147.1 del Títol IV (“De les competències”) disposa que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència executiva en matèria de notaries i de registres públics de la propietat, mercantils i de béns mobles que inclou, en tot cas:

a) El nomenament dels notaris i els registradors de la propietat, mercantils i de béns mobles per mitjà de la convocatòria, l’administració i la resolució de les oposicions lliures i restringides i dels concursos, que ha de convocar i portar a terme fins a la formalització dels nomenaments. Per a la provisió de les notaries i dels registres, els candidats han de ser admesos en igualtat de drets i han d’acreditar el coneixement de la llengua i del dret català en la forma i amb l’abast que estableixen l'Estatut i les lleis.

b) La participació en l’elaboració dels programes d’accés als cossos de notaris i registradors de la propietat, mercantils i de béns mobles d'Espanya, als efectes de l’acreditació del coneixement del dret català.

c) L’establiment de les demarcacions notarials i registrals, incloent-hi la determinació dels districtes hipotecaris i dels districtes de competència territorial dels notaris.

d) El nomenament de notaris arxivers de protocols de districte i la guarda i custòdia dels llibres de comptadoria d'hipoteques.