Cercar en aquest blog

11/19/2009

Arriba Terra de fang un documental fet des del Delta i pel Delta

L'últim documental de Josep Juan se titula Terra de fang i s'ha emès aquest dimarts pel programa Taller.doc del Canal 33. En paraules de l'autor "la Terra de fang és la terra creada pels sediments transportats pel riu Ebre durant los seus segles feliços. Una terra on diferents generacions van treballar aigua a genolls, de sol a sol, per poder cultivar arròs. Les persones grans que hi viuen recorden uns temps en que tot allò que feien se basava en una relació de respecte al medi ambient. La seua destresa i l'abundància d'aquella natura los permetien ser autosuficients. Però la vida al Delta ha perdut en molts aspectes lo seu tarannà rural. "Terra de fang" són pinzellades del que va ser lo Delta per a preservar lo que queda: històries, pel·lícules, platges, cançons heretades... 

Els personatges per ordre d'aparició són los següents: Josep Bertomeu "Polet", David Monllau "David del tio Fernando", Josep Bo "Josep del Sifonero", Pepita Pagà "Pepita del burro", Rosa Queral "Rosa de David i de Carla", Kim Salvia "de Salvia", la Tia Paca d'Alonso, Àngel Ribeiro "del relonger" i Agustí Castells "Agustí de Guixes". En la seua majoria són persones de La Cava. Al documental també destaquen les músiques: "Mon pare i ma mare" del disc "Terròs" d'Andreu Rifé , "Terra d'arròs, terra de fang" de Terrer Roig (lletra de Josep Bo), "Delta del Ebro precioso" Juanito Aragonès i l'orquestra Telstar (lletra de Josep Bo), "Lo carrilet" Quico el Célio, el Noi, el Mut de Ferreries i lo poble (lletra de Josep Bo) i "Lo nostre riu" del disc "Terròs" d'Andreu Rifé. I les imatges d'arxiu: imatges antigues de la barcassa amb molts pagesos i pageses creuant en bicicleta, del darrer viatge del Carrilet o de les festes majors de La Cava dels anys setanta són algunes de les més destacades.

Josep Juan (La Ràpita, 1984) va estudiar Periodisme a la URV i Filosofia a la UB. Actualment cursa Antropologia Social i Cultural a la URV. Entre d'altres ha realitzat els documentals: Poble Nou del Delta, la maduració d'un poble? (2005), Camiños de Santiago (2006) VVAA Primer Premi de Documental al Festival de Cine de la Universitat Iberoamericana de Puebla (Mèxic, 2007), Gotes al desert (2007). Menció d'Honor, Art Jove Terres de l'Ebre 2007, la sèrie de 12 documentals De cara a vent sobre temàtiques juvenils a les Terres de l'Ebre (2007/2009, una producció de Canal TE), Memòries d'una marxa (2008) VVAA (Taller de producció Audiovisual URV), 6 versos i poca vergonya (2008, una producció de Paral·lel 40 per al programa Taller.doc de Televisió de Catalunya), Barrio abrázame (2008, curs de realització de documentals a l'EICTV, Cuba).
El documental se pot veure a través del portal web: http://www.tv3.cat/videos/1630319/Terra-de-fang i se presentarà properament a les Terres de l'Ebre.